Wiosna na talerzu - te kwiaty oraz rośliny są zdrowe, eko i za darmo. Zobacz zdjęcia

Jolanta Masiewicz
Jolanta Masiewicz
Po długiej zimie w końcu mamy wiosnę. Właśnie teraz łąki i lasy są pełne jadalnych, zdrowych i ekologicznych roślin i kwiatów. Oczywiście te położone z daleka od miasta. Niektóre z tych roślin mamy też w swoich ogrodach.

Jest już piękna, zielona pokrzywa na zupę i jako dodatek do placków ziemniaczanych, szczaw na zupę, stokrotki, bratki i fiołki do surówek, sałatek oraz deserów. Szczypiorek czosnkowy użyć można do twarożku, sałatek, surówek i zup. Bluszczyk kurdybanek doda nowego smaku surówce. Jest już także krwawnik - doskonały do pęczotto z kaszy (pęczaku jęczmiennego lub owsianego). Większość z tych roślin można też mrozić i suszyć.

- Ze świeżych fiołków, stokrotek, pokrzywy i pączków brzozy polecam zdrową i smaczną herbatkę - mówi Bożena Deniszczuk certyfikowana zielarka z zamiłowania, a na co dzień wójt Gminy Wierzbica. - Z kwiatów fiołka każdej wiosny przyrządzam również aromatyczny cukier fiołkowy. Same zalety - zdrowe, eko i za darmo. A do tego trochę gimnastyki.

Jak zrobić cukier fiołkowy?

Cukier fiołkowy stanowi świetny dodatek dekoracyjny do różnego rodzaju wypieków, deserów oraz wszelkich kulinarnych eksperymentów. Wystarczą tylko dwa składniki, aby go przygotować.
Składniki na cukier fiołkowy:

  • 1 szkl cukru dość grubego
  • 1 szkl świeżych fiołków (same kwiaty bez łodyżek)

Cukier rozetrzyj w moździerzu lub w makutrze pałką wraz z samymi płatkami fiołków. Kwiatki ucieraj niezbyt długo na fioletowe drobinki. Przełóż na papier do pieczenia i pozostaw do wyschnięcia na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Następnie przesyp do szczelnie zamykanego słoiczka.

Fiołki to całkowicie jadalne kwiaty, podobnie jak bez lilak, mniszek czy nasturcja. Ich smak jest neutralny. Jednak tort, sernik, deser czy sałatka z takim kwieciem to prawdziwy rarytas. Fiołki rosną też często w naszych ogrodach, a teraz są w pełnym rozkwicie, więc warto skorzystać. Zbierajcie tylko same kwiatki. Ich słodki zapach wynagrodzi trud zbierania.

Nie dla szczepionki AstraZeneca

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie