- Ponieważ w tym roku konferencja przebiega pod hasłem "Bezpieczna Żywność - od pola do stołu" do udziału w niej zaprosiliśmy również kilku naszych znanych, lokalnych producentów żywności - powiedziała Krystyna Szpak Lipińska, dyrektor Medycznego Studium Zawodowego w Chełmie otwierając konferencję.
O historii światowego Dnia Zdrowia i bezpieczeństwie żywności mówiła Alicja Bork z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Chełmie.
- Celem tej inicjatywy jest promowanie zwracania uwagi na to, co jemy i jakie produkty wybieramy na co dzień. Przyłączając się do tego nurtu, zachęcamy do dbania o jakość posiłków oraz dostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych składników poprzez odpowiednią dietę, nie tylko dziś, ale każdego dnia – mówiła Alicja Bork.
O mleku i jego właściwościach prozdrowotnych mówiła dr inż. Małgorzata Stryjecka. Jakie zioła warto używać w codziennej diecie – polecał dr inż. Jacek Cymerman. Mgr Agnieszka Czerwińska przedstawiła wpływ odżywiania na stan skóry, włosów i paznokci. O zasadach żywienia osób starszych mówił dr hab. Mariusz Wysokiński. Natomiast mgr inż. Justyna Siwiela-Tomaszczyk przedstawił wykład - warzywa w wybranych schorzeniach.
Atrakcyjna i smaczna była również druga część konferencji. Swój warsztat kulinarny zaprezentowali uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Chełmie. Wszyscy zachwycali się pieczonymi przez nich ciasteczkami owsianymi. Można było również spróbować pysznych jogurtów i serków ze Spółdzielni Mleczarskiej Bieluch , które tym razem serwowano w połączeniu z dietetycznymi płatkami i musli z firmy Obst . S.A. Była też okazja do spróbowania miodów z pasieki z Dubienki. Obejrzeć można było pokazy „Chemia w kuchni” – przygotowane przez studenckie Koło Naukowo-Biologiczno- Rolnicze PWSZ w Chełmie. Porad odnośnie żywienia w cukrzycy udzielała dr Ewa Kostrzewa-Zabłocka, a porady kosmetologiczne uzyskać można było od uczniów „Medyków” w Chełmie. Pomiar ciśnienia tętniczego krwi i tkanki tłuszczowej wykonywali studenci PWSZ w Chełmie i uczniowie chełmskich „Medyków”.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?