Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Światowy Dzień Zdrowia w Chełmie. FOTO

JM
Światowy Dzień Zdrowia w Chełmie
Światowy Dzień Zdrowia w Chełmie JM
Atrakcyjne wykłady oraz pokazy towarzyszyły konferencji z okazji Światowego Dnia Zdrowia, która zorganizowana została 9 kwietnia w auli Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Chełmie przy ul. Wojsławickiej.

- Ponieważ w tym roku konferencja przebiega pod hasłem "Bezpieczna Żywność - od pola do stołu" do udziału w niej zaprosiliśmy również kilku naszych znanych, lokalnych producentów żywności - powiedziała Krystyna Szpak Lipińska, dyrektor Medycznego Studium Zawodowego w Chełmie otwierając konferencję.

O historii światowego Dnia Zdrowia i bezpieczeństwie żywności mówiła Alicja Bork z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Chełmie.

- Celem tej inicjatywy jest promowanie zwracania uwagi na to, co jemy i jakie produkty wybieramy na co dzień. Przyłączając się do tego nurtu, zachęcamy do dbania o jakość posiłków oraz dostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych składników poprzez odpowiednią dietę, nie tylko dziś, ale każdego dnia – mówiła Alicja Bork.

O mleku i jego właściwościach prozdrowotnych mówiła dr inż. Małgorzata Stryjecka. Jakie zioła warto używać w codziennej diecie – polecał dr inż. Jacek Cymerman. Mgr Agnieszka Czerwińska przedstawiła wpływ odżywiania na stan skóry, włosów i paznokci. O zasadach żywienia osób starszych mówił dr hab. Mariusz Wysokiński. Natomiast mgr inż. Justyna Siwiela-Tomaszczyk przedstawił wykład - warzywa w wybranych schorzeniach.

Atrakcyjna i smaczna była również druga część konferencji. Swój warsztat kulinarny zaprezentowali uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Chełmie. Wszyscy zachwycali się pieczonymi przez nich ciasteczkami owsianymi. Można było również spróbować pysznych jogurtów i serków ze Spółdzielni Mleczarskiej Bieluch , które tym razem serwowano w połączeniu z dietetycznymi płatkami i musli z firmy Obst . S.A. Była też okazja do spróbowania miodów z pasieki z Dubienki. Obejrzeć można było pokazy „Chemia w kuchni” – przygotowane przez studenckie Koło Naukowo-Biologiczno- Rolnicze PWSZ w Chełmie. Porad odnośnie żywienia w cukrzycy udzielała dr Ewa Kostrzewa-Zabłocka, a porady kosmetologiczne uzyskać można było od uczniów „Medyków” w Chełmie. Pomiar ciśnienia tętniczego krwi i tkanki tłuszczowej wykonywali studenci PWSZ w Chełmie i uczniowie chełmskich „Medyków”.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na chelm.naszemiasto.pl Nasze Miasto