W konkursie na „Najsmaczniejszy nadbużański miód” udział wzięło 8 pszczelarzy. Wyboru najlepszego miodu dokonali konsumenci. Komisja stwierdziła, że najwięcej głosów otrzymały miody należące do Ewy Przeor- Głąb ( 132 gł.) , Mieczysława Staniuka ( 129 gł.) oraz Michała Kolińskiego ( 59 gł.)
Podczas festynu rozstrzygnięto również VII Powiatowy konkurs kulinarny „Miód dobry na wszystko”. I miejsce przypadło w udziale KGW Ryzykantki – za żeberka w miodzie. II miejsce zajęła Elżbieta Tomasiuk – za jaskółcze gniazda, a III miejsce – Elżbieta Malinówka – za karkówkę w miodzie. Wyróżnienie otrzymała Marzena Niezgoda – za zestaw śniadaniowy oraz KGW Roztoka za „Ptaszka w miodzie”.
W kategorii ciasta i desery I miejsce zajęło KGW Olchowiec – za ciasto rabarbarowe z kruszonką miodową, II miejsce KGW Pniównianki za „Mrówkowca” i III miejsce – KGW Kurmanów za orzechowca na miodzie. Wyróżnienie otrzymały: Elżbieta Kamecka za torcik miodowy oraz Alicja Harcej za ciasto „Miodek”.
W konkursie na najlepsze nalewki I miejsce zajęła Wanda Barej za nalewkę z czerwonej porzeczki na miodzie, II miejsce Elżbieta Szczółko za nalewkę „Miodowa zbójnicka” oraz II miejsce – Danuta Duda za jeżynówkę . Wyróżnienie otrzymali: Halina Rzepecka za „Pigwę na miodzie” oraz KGW Roztoka za „Pijaną Roztoczankę”.
Festyn zakończył występ zespołu NOKAUT
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?