18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kolejny przepis jest autorstwa naszej redakcyjnej koleżanki...

Świąteczne dania dziennikarzy Naszego Miasta (PRZEPISY)

Kolejny przepis jest autorstwa naszej redakcyjnej koleżanki Sandry Michalewskiej. Na co dzień możecie ją spotkać na uliczkach Kraśnika. Dziś zaprezentuje przepis na pysznego makowca. Składniki: - 50 dag maku, - 30 dag cukru, - 5 dag masła, - 2 białka, - cukier waniliowy, - olejek cytrynowy, - olejek migdałowy, - 0,5 l mleka, - bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa, figi, daktyle. Wykonanie: Najpierw wg podstawowego przepisu wyrabiamy ciasto drożdżowe. Gdy wyrośnie w misce dzielimy je na dwie części. Jedną z nich wykładamy na stolnicę (którą dobrze jest podsypać mąką) i delikatnie rozciągamy. A potem wałkujemy starając się nadać mu kształt prostokąta tak, aby dłuższy bok odpowiadał długości prostokątnej formy. Blachę smarujemy tłuszczem. Mak sparzyć wrzącą wodą, osączyć, a następnie dwukrotnie zmielić. Przełożyć do rondla na rozpuszczone masło. Dodajemy cukier, olejki smakowe, drobno skrojone bakalie. Smażymy ok. 15 minut ciągle mieszając. Ubijamy pianę z białek na sztywno i mieszamy ją z makiem, całość ostudzamy. Następnie zwijamy makowiec. W tym celu na rozwałkowane ciasto wykładamy przygotowany mak rozsmarowując go tak, aby zostawić około 2 cm wolnego ciasta wokół wszystkich brzegów. Chwytamy za rogi dłuższego brzegu i zwijamy w rulon. Gdy zawiniemy makowca, zewnętrzne brzegi rulonu lekko zaciskamy i wkładamy do formy. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180-200 °C. Makowca możemy udekorować lukrem i skórką pomarańczową. Smacznego!

Zobacz również

Potańcówka na zakończenie Pikniku Europejskiego na Wyspie Młyńskiej w Bydgoszczy

NASZ PATRONAT
Potańcówka na zakończenie Pikniku Europejskiego na Wyspie Młyńskiej w Bydgoszczy

Sezon motocyklowy 2024 w Bydgoszczy rozpoczęty. Zdjęcia

Sezon motocyklowy 2024 w Bydgoszczy rozpoczęty. Zdjęcia

Polecamy

Z nim już zawsze będziesz wiedzieć ile wypić wody. Wykorzystaj kalkulator picia wody

Z nim już zawsze będziesz wiedzieć ile wypić wody. Wykorzystaj kalkulator picia wody

Kosztuje niewiele, a działa cuda! Użyj jako krem do twarzy, rąk i stóp

Kosztuje niewiele, a działa cuda! Użyj jako krem do twarzy, rąk i stóp

Kurczak ze szparagami na wiosenny obiad. Prosty przepis na pyszne danie

Kurczak ze szparagami na wiosenny obiad. Prosty przepis na pyszne danie