Świąteczne dania dziennikarzy Naszego Miasta (PRZEPISY)
Kolejny przepis jest autorstwa naszej redakcyjnej koleżanki Sandry Michalewskiej. Na co dzień możecie ją spotkać na uliczkach Kraśnika. Dziś zaprezentuje przepis na pysznego makowca. Składniki: - 50 dag maku, - 30 dag cukru, - 5 dag masła, - 2 białka, - cukier waniliowy, - olejek cytrynowy, - olejek migdałowy, - 0,5 l mleka, - bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa, figi, daktyle. Wykonanie: Najpierw wg podstawowego przepisu wyrabiamy ciasto drożdżowe. Gdy wyrośnie w misce dzielimy je na dwie części. Jedną z nich wykładamy na stolnicę (którą dobrze jest podsypać mąką) i delikatnie rozciągamy. A potem wałkujemy starając się nadać mu kształt prostokąta tak, aby dłuższy bok odpowiadał długości prostokątnej formy. Blachę smarujemy tłuszczem. Mak sparzyć wrzącą wodą, osączyć, a następnie dwukrotnie zmielić. Przełożyć do rondla na rozpuszczone masło. Dodajemy cukier, olejki smakowe, drobno skrojone bakalie. Smażymy ok. 15 minut ciągle mieszając. Ubijamy pianę z białek na sztywno i mieszamy ją z makiem, całość ostudzamy. Następnie zwijamy makowiec. W tym celu na rozwałkowane ciasto wykładamy przygotowany mak rozsmarowując go tak, aby zostawić około 2 cm wolnego ciasta wokół wszystkich brzegów. Chwytamy za rogi dłuższego brzegu i zwijamy w rulon. Gdy zawiniemy makowca, zewnętrzne brzegi rulonu lekko zaciskamy i wkładamy do formy. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180-200 °C. Makowca możemy udekorować lukrem i skórką pomarańczową. Smacznego!