Świąteczne dania dziennikarzy Naszego Miasta (PRZEPISY)
Wigilijna kolacja nie może się obejść oczywiście bez niemal sztandarowego dania polaków – karpia. Tym razem jednak będzie to przepis na karpia z porem. To danie króluje na świątecznym stole Joanny Nowickiej. Na co dzień Asia zbiera dla was najważniejsze informacje z Zamościa i okolic. Dziś przygotowała bardzo smaczny przepis, choć jak twierdzi, gotować nie potrafi. Karp z poremSkładniki: - karp (ilość według uznania), - sól, - pieprz czarny i biały, - mąka, - posiekany czosnek (ilość również według uznania), - 3 duże pory, - olej do smażenia. Wykonanie: Odfiletowanego, pokrojonego w kwadraty karpia lekko solimy, pieprzymy i panierujemy w mące. Rybę smażymy na mocno rozgrzanym oleju z posiekanym czosnkiem (ilość zależy od tego co kto lubi) do momentu aż filety wywiną się tworząc ozdobne rulony. Pod koniec smażenia karpia posypujemy świeżym, drobno posiekanym porem i białym pieprzem. I gotowe.