18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Świąteczne dania dziennikarzy Naszego Miasta (PRZEPISY)

KS
Wisienką na naszym kulinarnym torcie będzie przepis osoby, która stoi na czele naszej redakcji. Dziś w ramach wytchnienia od ciężkiej pracy umieściliśmy ją na końcu tej kucharskiej opowieści. Sylwia Szewc, z-ca redaktora naczelnego Kuriera Lubelskiego i szef NaszeMiasto.pl w województwie lubelskim poleca uszka. 


Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- jajko,
- 2 szklanki letniej wody,
- szczypta soli.

Farsz do uszek:
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 15 dkg grzybów suszonych (najlepiej podgrzybki lub prawdziwki),
- 2 cebule,
- 2 łyżki oleju lnianego,
- sól,
- pieprz do smaku.

Olej z cebulką do polania uszek:
- 2 cebule,
- pół szklanki oleju lnianego

Wykonanie:
Zagniatamy ciasto z przygotowanych składników, gotowe odstawiamy na 20 minut. W tym czasie robimy farsz do uszek. Gotujemy kapustę aż będzie miękka. Odcedzamy ją, wyciskamy z niej wodę i kroimy na drobno. Grzyby suszone trzeba wcześniej namoczyć , najlepiej na noc, a następnego dnia ugotować w tej samej wodzie. Ugotowane, drobno kroimy. Smażymy dwie cebule posiekane w kostkę na dwóch łyżkach oleju lnianego. Zeszkloną cebulę dodajemy do kapusty i grzybów, dodajemy pieprz i sól do smaku, no i mamy już farsz. 
Wałkujemy ciasto, wycinamy kwadraciki na uszka i nakładamy farsz. Ciasto łączymy na końcach i uszka gotowe. Potem wrzucamy je na wrzątek. Wyciągamy 1-2 min. po tym, jak wypłyną na górę. Do wody warto dodać 1 łyżkę oleju, żeby uszka się nie sklejały.  
Uszka możemy polać specjalnie przygotowanym do tego olejem z cebulką. Jak go zrobić? Dwie cebule kroimy drobno, dodajemy pół szklanki oleju lnianego i podsmażamy aż cebula będzie szklista. 
I gotowe! Smacznego.
Wisienką na naszym kulinarnym torcie będzie przepis osoby, która stoi na czele naszej redakcji. Dziś w ramach wytchnienia od ciężkiej pracy umieściliśmy ją na końcu tej kucharskiej opowieści. Sylwia Szewc, z-ca redaktora naczelnego Kuriera Lubelskiego i szef NaszeMiasto.pl w województwie lubelskim poleca uszka. Składniki: Ciasto: - 3 szklanki mąki, - 1 łyżka oleju rzepakowego, - jajko, - 2 szklanki letniej wody, - szczypta soli. Farsz do uszek: - 1 kg kapusty kiszonej, - 15 dkg grzybów suszonych (najlepiej podgrzybki lub prawdziwki), - 2 cebule, - 2 łyżki oleju lnianego, - sól, - pieprz do smaku. Olej z cebulką do polania uszek: - 2 cebule, - pół szklanki oleju lnianego Wykonanie: Zagniatamy ciasto z przygotowanych składników, gotowe odstawiamy na 20 minut. W tym czasie robimy farsz do uszek. Gotujemy kapustę aż będzie miękka. Odcedzamy ją, wyciskamy z niej wodę i kroimy na drobno. Grzyby suszone trzeba wcześniej namoczyć , najlepiej na noc, a następnego dnia ugotować w tej samej wodzie. Ugotowane, drobno kroimy. Smażymy dwie cebule posiekane w kostkę na dwóch łyżkach oleju lnianego. Zeszkloną cebulę dodajemy do kapusty i grzybów, dodajemy pieprz i sól do smaku, no i mamy już farsz. Wałkujemy ciasto, wycinamy kwadraciki na uszka i nakładamy farsz. Ciasto łączymy na końcach i uszka gotowe. Potem wrzucamy je na wrzątek. Wyciągamy 1-2 min. po tym, jak wypłyną na górę. Do wody warto dodać 1 łyżkę oleju, żeby uszka się nie sklejały. Uszka możemy polać specjalnie przygotowanym do tego olejem z cebulką. Jak go zrobić? Dwie cebule kroimy drobno, dodajemy pół szklanki oleju lnianego i podsmażamy aż cebula będzie szklista. I gotowe! Smacznego.
Święta to magiczny okres. Świat nagle pięknieje, ludzie są dla siebie milsi a przyszłość wydaje się bardziej obiecująca. Przy wigilijnym stole łamiemy się opłatkiem i składamy sobie życzenia. W ten magiczny wieczór podobno nawet zwierzęta mówią ludzkim głosem. Redakcja NaszegoMiasta.pl również postanowiła przemówić, albo raczej opisać wam to co przy wigilijnym stole najbardziej smakuje. Dziś dzielimy się z wami przepisami na nasze ulubione potrawy, bez których nie wyobrażamy sobie wigilijnej kolacji. Na większość z tych potraw czekaliśmy aż rok. Może i wy szukacie inspiracji kulinarnych. Może nie wiecie co jeszcze można przygotować na świąteczną kolację. Oto kilka podpowiedzi dziennikarzy portalu NaszeMiasto.pl.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na chelm.naszemiasto.pl Nasze Miasto