Świąteczne dania dziennikarzy Naszego Miasta (PRZEPISY)
Wojciech Antosz, dziennikarz z Puław, na co dzień dostarcza nieco innych informacji. Dziś jednak znakomicie sprawdził się w roli kucharza. Podobno to właśnie mężczyźni wiodą prym w tym zawodzie, może nasz redakcyjny kolega znalazł nowe powołanie. Oto przepis Wojtka na zupę z suszonych grzybów i nie tylko. Składniki: - 4 dag suszonych grzybów, - 40 dag warzyw mieszanych (marchewki, pietruszki, selera, pora), - 1 łyżka masła, - 15 dag cebuli, - sól, - pieprz, - 4 łyżki posiekanej natki pietruszki. Wykonanie: Grzyby myjemy, moczymy w wodzie i pozostawiamy na 1—2 godziny. Następnie gotujemy je w tej samej wodzie, w której się moczyły. Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy, kroimy na kawałki i wsypujemy do rondla. Cebulę obieramy, płuczemy, kroimy, wkładamy do warzyw, dodajemy 1/2 łyżki masła solimy i lekko dusimy. Ważne jest to, by w trakcie duszenia mieszać warzywa, by się nie przypaliły. Lekko podduszone należy zalać wrzącą wodą, ugotować wywar (gotować około 30 minut). Ugotowany wywar z warzyw przecedzamy i łączymy z wywarem z grzybów. Odcedzone grzyby kroimy na drobniutkie paski, możemy też je posiekać i wrzucić do zupy. Warzywa ugotowane w wywarze można wykorzystać również do przyrządzenia sałatki. Zupę grzybową przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy masło i zieloną pietruszkę. Podajemy z łazankami lub makaronem. Smacznego!