Świąteczne dania dziennikarzy Naszego Miasta (PRZEPISY)
Katarzyna Kulik, dziennikarka online Kuriera Lubelskiego i NM Lubelskie poleca: Kompot z suszonych owoców wg przepisu mamy. Wiadomo, wszystko co dobre jest od mamy. Składniki: - mieszanka suszonych owoców (śliwka, jabłko gruszka, żurawina, rodzynki, figi - nie muszą być wszystkie), - woda, - cukier lub miód, - przyprawy: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa. Z 30-40 dkg można ugotować 5 litrów kompotu. Wykonanie: Mieszankę suszonych owoców zalewamy przegotowaną woda i odstawiamy na 2 godziny. Następnie całość gotujemy przez około 20 minut. Po zagotowaniu kompot można dosłodzić cukrem lub miodem oraz doprawić cynamonem, imbirem lub gałką muszkatołową. Polecam, by po ugotowaniu kompot stał pod przykryciem, nie traci wtedy aromatu. Jeśli wypijemy już całość - nic straconego - owoce można zalać i zagotować ponownie mniejszą ilością wody. Można pić na zimno i na ciepło. Smacznego!