Potrawy na Wigilię i nie tylko w wykonaniu dziennikarzy Naszego Miasta
Kutia
Całkowitym, kuchennym przeciwieństwem Asi jest nasz redakcyjny kolega z Puław. Wojtek Antosz, jak sam mówi, cały rok czekał na ten moment, by zaprezentować kolejną wigilijną potrawę w swoim wykonaniu. Na co dzień "gotuje" dla Was informacje z Puław, Ryk i Kazimierza Dolnego, dziś pałaszuje kutię. Zobaczcie przepis naszego redakcyjnego kolegi - miłośnika gotowania. Kutia z pszenicąPotrzebujesz: 1 szklanka maku 1 szklanka ziaren pszenicy 4 łyżki miodu 5 dag rodzynek 5 dag migdałów 5 dag fig 5 dag suszonych śliwek Przygotowanie: Pszenicę dokładnie oczyść pod bieżącą wodą…następnie zalej ją wrzątkiem i odstaw na całą noc. Na drugi dzień odcedź pszenicę, zalej ją ponownie wodą … i gotuj przez około 3-4 godzinki, na małym ogniu. Mak należy opłukać pod bieżącą wodą a następnie sparzyć, tzn. gotujemy mak tak długo, aż będzie można rozetrzeć go palcami. Jeżeli uznasz, że po ugotowaniu mak nadal jest troszkę twardawy – zmiel go w maszynce. Następnie wymieszaj mak z ugotowaną i odcedzoną pszenicą. Rodzynki, migdały, figi, oraz śliwki drobno posiekaj. Miód podgrzej na małym ogniu … tak aby się rozpuścił – czyli miał płynną konsystencję. Posiekane bakalie oraz miód dodaj do maku z pszenicą. Dokładnie wszystko razem wymieszaj i wstaw do lodówki – gotowe. Smacznego!