18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Agnieszka Ciekot, dziennikarz z Opola Lubelskiego kocha...
fot. Polskapresse/Archiwum

Potrawy na Wigilię i nie tylko w wykonaniu dziennikarzy Naszego Miasta

Ślimaczki z cynamonem

Agnieszka Ciekot, dziennikarz z Opola Lubelskiego kocha gotować, ale ma kilku pomocników ze "swym lubym" na czele. Gdy Aga, jak opowiada, chodzi po okolicy "z kijkami" on ugniata ciasto na ślimaczki. – Moja rodzina przepada za tym smakołykiem, dlatego jestem pewna, że i naszym czytelnikom przypadną one do gustu – zachęca Agnieszka. Bożonarodzeniowe „ślimaki” z cynamonem Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej ½ łyżeczka soli 5 łyżek cukru 1 szklanka mleka 1 jajko 50 g drożdży 70 g roztopionego masła Nadzienie: 3 łyżeczki cynamonu 75 g masła miękkiego, ale nie roztopionego ½ szklanki cukru, może być brązowy ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich garść rodzynek Wykonanie: Przygotowujemy klasyczne ciasto drożdżowe. Gdy mamy już wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy je tak aby powstał kwadrat o grubości 0,5 cm. Na ciasto wykładamy nadzienie i rozcieramy je równomiernie. Następnie zwijamy ciasto tak aby powstała nam rolada. Kroimy ja na dwucentymetrowej grubości „ślimaczki”. Pieczemy ok. 30 min. Smacznego!

Zobacz również

Walczą o zabytkowe domy w Zakopanem. Otrzymali odznaczenie ZDJĘCIA

Walczą o zabytkowe domy w Zakopanem. Otrzymali odznaczenie ZDJĘCIA

Sukcesy modelarzy z Mazańcowic. Rozstrzygnięto konkurs modeli kartonowych w Kruszwicy

Sukcesy modelarzy z Mazańcowic. Rozstrzygnięto konkurs modeli kartonowych w Kruszwicy

Polecamy

Jestem ekspertem żywienia i jem cukier, ale nie tyję. Jak to robię? Co jem?

Jestem ekspertem żywienia i jem cukier, ale nie tyję. Jak to robię? Co jem?

Idealna jajecznica na wiosnę. Sekret smaku tkwi w obróbce szparagów

Idealna jajecznica na wiosnę. Sekret smaku tkwi w obróbce szparagów

Tajemnice szlaku kolei zębatej w Górach Sowich. Nietypowa atrakcja na majówkę

Tajemnice szlaku kolei zębatej w Górach Sowich. Nietypowa atrakcja na majówkę