Potrawy na Wigilię i nie tylko w wykonaniu dziennikarzy Naszego Miasta
Ślimaczki z cynamonem
Agnieszka Ciekot, dziennikarz z Opola Lubelskiego kocha gotować, ale ma kilku pomocników ze "swym lubym" na czele. Gdy Aga, jak opowiada, chodzi po okolicy "z kijkami" on ugniata ciasto na ślimaczki. – Moja rodzina przepada za tym smakołykiem, dlatego jestem pewna, że i naszym czytelnikom przypadną one do gustu – zachęca Agnieszka. Bożonarodzeniowe „ślimaki” z cynamonem Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej ½ łyżeczka soli 5 łyżek cukru 1 szklanka mleka 1 jajko 50 g drożdży 70 g roztopionego masła Nadzienie: 3 łyżeczki cynamonu 75 g masła miękkiego, ale nie roztopionego ½ szklanki cukru, może być brązowy ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich garść rodzynek Wykonanie: Przygotowujemy klasyczne ciasto drożdżowe. Gdy mamy już wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy je tak aby powstał kwadrat o grubości 0,5 cm. Na ciasto wykładamy nadzienie i rozcieramy je równomiernie. Następnie zwijamy ciasto tak aby powstała nam rolada. Kroimy ja na dwucentymetrowej grubości „ślimaczki”. Pieczemy ok. 30 min. Smacznego!