Potrawy na Wigilię i nie tylko w wykonaniu dziennikarzy Naszego Miasta
Makowiec zawijany z wody
Jak sama twierdzi - kuchnię omija szerokim łukiem. Jednak, gdy przychodzą Święta Bożego Narodzenia dzielnie "walczy" z makowcem. Chodzi o naszą przesympatyczną i zawsze uśmiechniętą koleżankę z Zamościa. Joanna Nowicka zamiast "jeszcze gorącej" relacji z tego co się dzieje w mieście, dziś serwuje pysznego makowca. Makowiec zawijany z wody - przepis na dwa zawijane makowce, które mieszczą się wzdłuż jednej blachy Składniki na mak: - 2 szklanki maku - 1,5 szklanki cukru - 2 łyżki miodu - żółtko jedno (białko z jajka przygotować rozbijając na pianę) - rodzynki, orzechy, skórki pomarańczowe - i olejek migdałowy Składniki na ciasto: - 50 dkg mąki - kostka margaryny - pół szklanki mleka - 7 dkg drożdży - 2 jajka - sól do smaku Wykonanie maku (najlepiej zrobić go jako pierwszy, by zdążył przestygnąć). Mak gotować w wodzie, aż puści "mleczko", odcedzić, przemielić dwa razy (maszynka do mi mięsa lub malakser). Cukier lekko zwilżyć i rozpuścić na gazie. Do masy dodać mak i pozostałe składniki. Smażyć a na koniec dodać pianę z jaja. Odstawić do wystudzenia. Ciasto: Margarynę rozgnieść z mąką. Drożdże rozpuścić z solą i dodać do nich 2 jajka i pół szklanki mleka. To wszystko zagnieść z mąką. Ciasto zawinąć w ściereczkę i zatopić w zimnej wodzie. Wyjąć w momencie, gdy wypłynie. Podzielić na dwie porcje, rozwałkować, posmarować przestudzoną masą z maku i zawinąć. Zawinięte rulony z ciasta i maku owinąć dodatkowo papierem pozostawiając luz około 2 cm między nim a ciastem (to zapobiega pękaniu ciasta i wypływaniu masy podczas pieczenia). Upiec w piekarniku. Smacznego!