Wielkanocna babka majonezowa na deser. Poznaj przepis na puszyste ciasto do kawy. Tak dobre, że trudno mu się oprzeć

Materiał promocyjny SM Mlekpol
Do koszyczka ze święconką warto włożyć wielkanocną babkę majonezową. Szybki i sprawdzony wypiek dla całej rodziny.
Do koszyczka ze święconką warto włożyć wielkanocną babkę majonezową. Szybki i sprawdzony wypiek dla całej rodziny. Getty Images/ Lilechka75/ zdjęcie ilustracyjne
Majonez dodawany do ciasta to pozornie zaskakujący składnik. Jednak dobrej jakości produkt składa się z jajek, oleju i odrobiny octu, czyli składników, które i tak wykorzystujemy do pieczenia ciast. Na świąteczny stół proponuję zrobić wielkanocną babkę majonezową, która jest puszysta i wprost rozpływająca się w ustach. A przy tym można zaskoczyć gości niecodziennym dodatkiem.

W skrócie

Wielkanocna babka majonezowa to szybkie ciasto z rodzaju ucieranych. Wystarczy wymieszać w odpowiedniej kolejności wszystkie składniki i można mieć po godzinie wilgotną babkę z majonezem na Wielkanoc. Można ją potraktować jako ciasto na ostatnio chwilę, gdy nie mamy czasu na długie planowanie. Zachęcam do włożenia takiego przysmaku do koszyczka ze święconką

Wielkanocna babka majonezowa – sprawdzony przepis na podwieczorek

Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 15 minut mieszania + około 1 godzina pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka cukru drobnego,
  • 1/3 szklanki cukru wanilinowego,
  • 300 ml majonezu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka masła Łaciate,
  • cukier puder lub lukier.

Jak zrobić wielkanocną babkę majonezową?

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nastawiłam do nagrzania do temperatury 170° Celsjusza.
  2. Na początku jajka utarłam z cukrem wanilinowym.
  3. W trakcie ucierania dodałam majonez i wymieszałam.
  4. Mąkę pszenną przesiałam z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia do miski. Dokładnie wymieszałam.
  5. Do masy jajecznej powoli dodawałam przesianą mąkę i całkowicie wymieszałam, do połączenia składników.
  6. Formę na babkę wysmarowałam uważnie masłem i przelałam do niej ciasto na wielkanocną babkę majonezową.
  7. Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 170° Celsjusza i piekłam przez około godzinę.
  8. Ciasto warto nakłuć drewnianym patyczkiem np.: do szaszłyków. Wypiek jest gotowy, gdy wykałaczka jest sucha.
  9. Upieczoną babkę odstawiłam do wystudzenia i wyjęłam z foremki.
  10. Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem lub domowym lukrem cytrynowym.

reklama

Co zrobić, aby babka nie przywierała do formy?

Aby babka majonezowa łatwiej wyszła z foremki, warto dokładnie wysmarować ją masłem o wysokiej zawartości tłuszczu i oprószyć mąką ziemniaczaną. Można także skorzystać z mąki kukurydzianej, która nie zawiera glutenu i nie wchłonie się do ciasta. Nasze mamy i babcie często stosowały też bułkę tartą, która dodawała wypiekom chrupiącej skórki.

Więcej inspiracji kulinarnych znajdziecie na stronie Najlepsze w Kuchni

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wielkanocna babka majonezowa na deser. Poznaj przepis na puszyste ciasto do kawy. Tak dobre, że trudno mu się oprzeć - Strona Kuchni

Wróć na chelm.naszemiasto.pl Nasze Miasto