Przepisy na autorskie dania uczniów chełmskich "gastronomów"
Przepisy
Zupa krem z dyni i zielonego groszku (autor– Joanna Filipczak)Składniki na 4 porcje: wywar: • woda 1l, • marchew 100 g, • por 50 g, • seler 50 g, • pietruszka 100 g, • ziele angielskie, • liść laurowy, • pieprz ziarnisty. krem z dyni: • dynia 1 kg, • gałka muszkatołowa, • sól, • pieprz, • przyprawa Maggi, • śmietana 18% Bieluch 50 ml, • żółtko 20 g (1 szt.), • czosnek (2-3 ząbki). krem z groszku zielonego: • groszek zielony mrożony 800 g, • ziemniaki 200 g, • cytryna 1/2 szt., • sól, • pieprz ziołowy, • śmietana 18% Bieluch 50 ml, • żółtko 20 g (1 szt.). dodatki: • serek Bieluch ze szczypiorkiem (do dekoracji), • bagietka 200 g. Sposób przygotowania: 1. Warzywa oczyścić, rozdrobnić. 2. Ugotować wywar, odcedzić, podzielić na dwie równe części. 3. Dynię opłukać, oczyścić z nasion, upiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. do miękkości. 4. Po upieczeniu miąższ oddzielić od skóry, dodać do 1/2 wywaru, zmiksować i przyprawić. 5. Żółtko rozprowadzić w śmietanie, zahartować i zaciągnąć zupę, nie doprowadzając do wrzenia. 6. Do drugiej części wywaru dodać groszek, oczyszczone i rozdrobnione ziemniaki, ugotować do miękkości.Zmiksować 7. Posiekać koperek, dodać do zupy i doprawić do smaku. Żółtko rozprowadzić w śmietanie, zahartować i zaciągnąć zupę, nie doprowadzając do wrzenia. 8. Wlewać do bulionówki obie zupy jednocześnie, aby uzyskać efekt dwukolorowej potrawy. 9. Zupę udekorować serkiem szczypiorkowym i posiekanym koperkiem. Podawać z ukośnymi kromkami bagietki zrumienionymi na rozgrzanej, suchej patelni. Wartość odżywcza 1 porcji zupy: wartość energetyczna - 400 kcal białko – 28 g tłuszcze – 15 g węglowodany – 73g