Przepisy na autorskie dania uczniów chełmskich "gastronomów"
Przepisy
Polędwiczki wieprzowe z sosem holenderskim na marchewkowym puree (autor–Mariusz Walewski)Składniki na 3 porcje: • polędwiczka wieprzowa 1 szt. (ok. 300 g), • pomidory suszone w oliwie 100 g, • olej bazyliowo-czosnkowo-pomidorowy 20 g, • sos sojowy 15 g, • świeża bazylia (kilka listków), • olej do obsmażenia 10 g, • sól do smaku, • pieprz ziarnisty do smaku. Puree z marchwi • marchew 180 g, • masło Bieluch 15 g, • mąka pszenna 6 g, • sól do smaku. Sos holenderski • żółtka 40 g (2 szt.), • masło Bieluch 50 g, • ocet winny biały 22 g, • sól do smaku, • pieprz biały do smaku. Sposób przygotowania: 1. Polędwiczkę zamarynować w oleju smakowym, sosie sojowym, soli, pieprzu i posiekanej bazylii. Odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. 2. Marchewkę obrać, pokroić w części i ugotować z dodatkiem soli. Ugotowaną marchewkę odcedzić. 3. Masło rozpuścić w garnku, dodać marchewkę i oprószyć mąką, a następnie zmiksować i doprawić solą. 4. Pomidory odsączyć z zalewy i pokroić w paski. 5. Polędwiczkę wyjąć z marynaty. Nie rozcinając mięsa zrobić wąskim nożem otwór wzdłuż włókien. Nafaszerować polędwiczkę. 6. Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Następnie polędwiczkę przełożyć do naczynia żaroodpornego. 7. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec pod przykryciem przez 15 minut. 8. W garnku zagotować wodę. Do miski włożyć 2 żółtka, dodać sól, pieprz i ocet winny. Ubijać na parze. Masło rozpuścić i stopniowo dodawać do jaj, ciągle ubijając. Gdy sos zbieleje, przerwać ubijanie. 9. Polędwiczkę pokroić w plastry, ułożyć na puree z marchwi i polać sosem. Wartość odżywcza 1 porcji potrawy: Wartość energetyczna - 500 kcal, białko: 12 g, tłuszcz: 37 g, węglowodany: 30 g