18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
– W moim domu okres - "zostaw to na święta!" już w pełni....
fot. KS

Potrawy na Wigilię i nie tylko w wykonaniu dziennikarzy Naszego Miasta

Ryba w galarecie

– W moim domu okres - "zostaw to na święta!" już w pełni. Pierwszą jego oznaką są kulki rybne w galarecie – wyjaśnia kolejna nasza koleżanka. Katarzyna Sobczuk z Chełma na co dzień pisze tematy bardziej kryminalne. Tym nie opowie o morderstwie, ale o rybie w galarecie. Przyznacie, że to dość miła odmiana? Przepis przywędrował do mnie z Warszawy, nie obyło się jednak bez drobnych modyfikacji. Składniki: 70 dkg ryby (polecam Tołpygę), 2 jajka, sól, pieprz, bułka tarta (na oko), 1 cebula, ziele angielskie, 4 marchewki, 2 pietruszki, Przygotowanie: Naszą rybę trzeba skręcić przez maszynkę (grubość jak na kotlety mielone). Następnie, do ryby dodajemy 2 jajka, sól, pieprz i bułkę tartą. Wszystko ma "się trzymać". Z farszu lepimy kuleczki. Powinny być one dość małe - o średnicy około 2 cm. Wywar: Marchewki, pietruszki, cebulę i ziele angielskie gotujemy. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy marchew będzie miękka, wywar zdejmujemy z ognia. Całość odcedzamy. Do gorącego wywaru wrzucamy nasze rybne kulki. Wszystko gotujemy przez około 30 minut (jeśli nasze kulki są mniejsze, czas gotowania może być nieco krótszy). Moja wersja mięsnych kulek w galarecie jest świąteczna ze względu na "marchewkowe choinki". Nie widać tego na zdjęciu, bo całość znajduje się pod rybą. Marchewkę i pietruszkę, która została nam z wywaru możemy zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub wyciąć z niej kształty za pomocą nożyka. Ja wybrałam drogę na skróty i użyłam małych foremek do ciasteczek. Marchewkę i pietruszkę układamy na dnie naczynia, na nie kładziemy nasze rybne kulki wyjęte z wywaru. Do gorącego wywaru dodajemy żelatynę (wg przepisu na opakowaniu), przecedzamy go przez sitko o małych oczkach i zalewamy nim kulki. Potrawę pozostawiamy do zastygnięcia. Smacznego!

Zobacz również

Odważny obraz i ostrzelany krzyż. Wyjątkowa wystawa w Muzeum Diecezjalnym [FOTO]

Odważny obraz i ostrzelany krzyż. Wyjątkowa wystawa w Muzeum Diecezjalnym [FOTO]

Dramatyczny wypadek we Wrocławiu: Mężczyzna wpadł pod tramwaj, nie wiadomo kim jest

Dramatyczny wypadek we Wrocławiu: Mężczyzna wpadł pod tramwaj, nie wiadomo kim jest

Polecamy

Noc Kupały 2024. Kiedy odbędzie się święto magii i ognia?

Noc Kupały 2024. Kiedy odbędzie się święto magii i ognia?

Puszyste drożdżówki z truskawkami. Ten rarytas rozpływa się w ustach

Puszyste drożdżówki z truskawkami. Ten rarytas rozpływa się w ustach

Brak leczenia może doprowadzić do raka. Nawet 95 proc. pacjentów nie wie, że choruje

Brak leczenia może doprowadzić do raka. Nawet 95 proc. pacjentów nie wie, że choruje