Potrawy na Wigilię i nie tylko w wykonaniu dziennikarzy Naszego Miasta
Śledzie tradycyjne
Na co dzień kieruje naszą wesołą i odrobinę szaloną gromadką. Trzeba przyznać, że ma znakomity gust i wie co dobre, bo to ona nas wypatrzyła i wybrała byśmy informowali Was o najważniejszych wydarzeniach w całym województwie. Dziś występuje nieco w innej roli - przewodzi naszym kulinarnym zmaganiom. Sylwia Szewc - z-ca redaktora naczelnego Kuriera Lubelskiego i szef NaszeMiasto.pl w województwie lubelskim chciała się podzielić z Wami przepisem na śledzie tradycyjne. Składniki: 5 płatów śledzi 1 duża cebula 5-6 ogórków korniszonych 10 średnich grzybków marynowanych olej, pieprz, sól Śledzie namaczamy w wodzie. Po ok. godzinie odsączamy, dzielimy każdy z płatów na 5-6 kawałków. Odstawiamy. Przygotowujemy sałatkę do śledzi. Kroimy w kostkę cebulę, ogórki i grzybki. Posypujemy to pieprzem, odrobiną soli, dodajemy dużo oleju i wszystko dokładnie mieszamy. W słoiku na dnie układamy kilka kawałków śledzi, na nie kładziemy naszą sałatkę, potem znów kładziemy warstwę śledzi, sałatkę i tak na zmianę aż słoik się zapełni. Na wierzch całości możemy jeszcze polać olej. Potem zakręcamy słoik i odstawiamy w chłodne miejsce. Nasze śledzie z sałatką będą najlepsze jeśli postoją w chłodnym miejscu co najmniej dzień. Smacznego!