Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zupa z brukselki to pomysł na zdrowy, sezonowy obiad. Rozgrzeje i dostarczy energii. Sprawdź przepis na sycącą zupę z brukselką

Anna Moyseowicz
Anna Moyseowicz
Do brukselkowej można dodać wiele dowolnych warzyw, jak kalafior i fasolka.
Do brukselkowej można dodać wiele dowolnych warzyw, jak kalafior i fasolka. yulka3ice/ Getty Images
Zupa z brukselki to pyszna propozycja na jesienny obiad. Jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna. Dzięki niej w prosty sposób można przemycić – tak często nielubiane przez dzieci – wartościowe, zielone kuleczki. W takim wydaniu zasmakują one nawet najmłodszym! Sprawdź przepis na tradycyjną, domową zupę z brukselką taką, jak gotowały nasze mamy i babcie.

Spis treści

Domowa, gorąca zupa to najlepsza propozycja na jesienny obiad, w szczególności, gdy wracamy do domu zziębnięci i zmęczeni. Brukselkowa rozgrzeje i nasyci, a dzięki świeżym warzywom jest delikatnie słodka, tak więc zasmakuje również dzieciom. Podaję wersję na kurczaku, choć można użyć też innego rodzaju mięsa bądź zrobić zupę w wersji wegetariańskiej. Składniki przygotowujemy, łączymy w garnku i czekamy – taki obiad niemal robi się sam! Zobacz przepis na tradycyjną zupę z brukselką.

Czytaj też: Zupa z brukwi na gęsinie. Przepis na tradycyjną potrawę kuchni polskiej. Prosty sposób na rozgrzewającą zupę brukwiową

Przepis na zupę z brukselki

Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: ok. 50 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • ćwiartka z kurczaka,
  • 400 gramów brukselki,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • ćwiartka średniego selera,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 200 mililitrów słodkiej śmietanki 18%,
  • dwie łyżki mąki,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu,
  • świeży lubczyk,
  • pieprz i sól do smaku.

Jak zrobić zupę z brukselką?

  1. Kurczaka oczyść, umyj i umieść w garnku. Zalej około 4-5 litrami wody, w zależności od tego, ile zupy chcesz uzyskać. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk i ziarenka pieprzu.
  2. Gotuj przez około 20 minut. W międzyczasie zbieraj powstającą na wierzchu pianę.
  3. Umyj i obierz seler, marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Marchewkę pokrój w plasterki, a ziemniaki w kostkę.
  4. Umyj i oczyść brukselkę z pożółkłych listków. Jej trzonki ponacinaj, dzięki czemu szybciej się ugotuje.
  5. Wszystkie warzywa dodaj do wywaru mięsnego i gotuj do miękkości.
  6. Zabiel zupę słodką śmietanką oraz zagęść. W tym celu przelej część śmietanki do kubka albo miseczki. Dosyp mąkę i dokładnie wymieszaj widelcem, aż do pozbycia się grudek. Dolej do mąki chochelkę zupy i powstałą mieszankę wlej do garnka. Do zupy dodaj pozostałą śmietankę. Przypraw do smaku.
  7. Gotuj zupę jeszcze kilka minut i gotowe!

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Zupa z brukselki to pomysł na zdrowy, sezonowy obiad. Rozgrzeje i dostarczy energii. Sprawdź przepis na sycącą zupę z brukselką - Strona Kuchni

Wróć na chelm.naszemiasto.pl Nasze Miasto