Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nieziemsko pyszne ciastka budyniowe z żurawiną. Łatwy przepis na wyjątkowo delikatne ciasteczka. Wodzą na pokuszenie od pierwszego kęsa

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Wideo
od 16 lat
Ciastka budyniowe z żurawiną to jeden z moich ulubionych przepisów na małe słodkości. Robi się je bardzo prosto, a smakują wyśmienicie. Są idealnie kruche, maślane i kusząco pachnące śmietankowym budyniem. Nic nie trzeba wałkować, czy wycinać foremkami. Co więcej, można je zamrozić, a następnie w każdej chwili wyjąć i upiec. Zdecydowanie warto zapamiętać lub zanotować ten przepis na domowe ciasteczka.

W skrócie:

Ciastka żurawinowe na półmisku
Delikatne ciasteczka z żurawiną, które kusząco pachną budyniem. Polecam niezawodny przepis na ten przysmak. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania. Katarzyna Puczyńska

Domowe ciastka z budyniem i żurawiną. Sprawdzony przepis

Zdradzam mój ulubiony przepis na pyszne budyniowe ciasteczka z żurawiną. Bardzo lubię je ze względu na wyśmienity smak, kuszący zapach i wyjątkowo łatwe przygotowanie. Składniki najpierw miksujemy, a następnie formujemy wałek i schładzamy. Później wystarczy tylko pokroić ciasto na krążki i upiec. Nic prostszego. Często szykuję od razu większą porcję i zamrażam część surowego ciasta. Gdy odwiedzają mnie niespodziewani goście, to mam pod ręką gotowy przysmak do upieczenia. W całym domu pięknie pachnie, a ciastka są tak smaczne, że znikają w mgnieniu oka.

Przepis na ciastka budyniowe z żurawiną

czas przygotowania: 20 minut+ schłodzenie + pieczenie
porcja na: ok. 32 ciasteczka
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 350 g maki pszennej,
  • 35 g budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (w proszku),
  • 200 g masła (w temperaturze pokojowej),
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 120 g cukru,
  • szklanka suszonej żurawiny,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Jak zrobić budyniowe ciasteczka z suszoną żurawiną?

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Utrzyj masło z cukrem na jasną i puszystą masę.
  2. Dodaj jajko i żółtko.
  3. Nie przerywając ucierania, dodaj proszek budyniowy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  4. Na koniec wysp suszoną żurawinę i wymieszaj łyżką.
  5. Przełóż ciasto na deskę i zagnieć w kulę.
  6. Podziel całość na dwie części, z każdej uformuj wałek.
  7. Owiń oba wałki w folię spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 2 godziny lub do zamrażarki na pół godziny.
  8. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
  9. Pokrój schłodzone ciasto na krążki o grubości ok. pół centymetra.
  10. Piecz ciasteczka ok. 20 minut.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Nieziemsko pyszne ciastka budyniowe z żurawiną. Łatwy przepis na wyjątkowo delikatne ciasteczka. Wodzą na pokuszenie od pierwszego kęsa - Strona Kuchni

Wróć na chelm.naszemiasto.pl Nasze Miasto