MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Żucie gum pobudza wydzielanie śliny, dzięki czemu pomaga...
fot. 5second/123RF

Zdrowe? Niekoniecznie. To jedzenie ma niesłusznie dobrą opinię. Zobacz produkty, które są wciąż polecane pomimo tego, że mogą zaszkodzić

Pozornie zdrowe – gumy do żucia

Żucie gum pobudza wydzielanie śliny, dzięki czemu pomaga usuwać z jamy ustnej resztki jedzenia i bakterie. Dzięki częstemu dodatkowi ksylitolu ma ono działać w tym zakresie jeszcze lepiej, choć dodatek tej naturalnie słodkiej substancji jest naprawdę nieduży.

Ogromna większość dostępnych na rynku gum nie zawiera cukru, nie sprzyja więc próchnicy i nie dostarcza kalorii. Z drugiej jednak strony jej słodki smak zapewnia kombinacja słodzików o najgorszej reputacji żywieniowej. Związki te są znane z niekorzystnego wpływu na mikroflorę jelit, od której zależy nasze zdrowie, a nawet z działania rakotwórczego. Zaburzają też regulację poziomu cukru we krwi.

Dochodzi do tego syntetyczna guma pozyskiwana z ropy naftowej. Nie tylko nie ulega ona trawieniu, ale też nie rozkłada się w naturalny sposób, zaśmiecając środowisko tak jak plastik. Sporadyczne żucie nie powinno szkodzić, jednak przy codziennym zużywaniu wielu sztuk gumy warto zmienić nawyki.

Zobacz również

Prezydent Zielonej Góry podpisał pierwszą umowę inwestycyjną

Prezydent Zielonej Góry podpisał pierwszą umowę inwestycyjną

Mieszkaniec gminy Wicko blokował numer alarmowy, bo... ukąsił go kleszcz

Mieszkaniec gminy Wicko blokował numer alarmowy, bo... ukąsił go kleszcz

Polecamy

7 najtańszych aquaparków w Europie. Nawet połowę taniej niż w Polsce!

7 najtańszych aquaparków w Europie. Nawet połowę taniej niż w Polsce!

Awaria Banku Millenium, PKO BP i BLIK – raporty spływają do sieci

PILNE
Awaria Banku Millenium, PKO BP i BLIK – raporty spływają do sieci

Najsmaczniejsza kanapka z pasztetem i warzywami. Sekretem jest chrupiąca bagietka

Najsmaczniejsza kanapka z pasztetem i warzywami. Sekretem jest chrupiąca bagietka