MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Yersinia enterocolitica to bakteria, która może występować w...
fot. Pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Yersinia enterocolitica (yersinoza)

Yersinia enterocolitica to bakteria, która może występować w surowym mleku kozim, mleku czekoladowym, wodzie i surowym mięsie(głównie wieprzowym). Spożycie produktów spożywczych zainfekowanych yersinią może skutkować rozwojem jersiniozy jelitowej i pozajelitowej. Ich charakterystyczne objawy to: ból brzucha, biegunka, nudności i wymioty, a także nieznacznie podwyższona temperatura ciała. Niekiedy może pojawić się także: rumień zakaźny, obrzęk, ból stawów i wysypka. Leczenie zakażenia yersinią polega w głównej mierze na nawadnianiu organizmu i stosowaniu diety lekkostrawnej.

Zobacz również

IV Rekolekcje dla mężczyzn z ks. bp. Stanisławem Jamrozkiem w Jarosławiu [ZDJĘCIA]

IV Rekolekcje dla mężczyzn z ks. bp. Stanisławem Jamrozkiem w Jarosławiu [ZDJĘCIA]

Horoskop dzienny na 17 czerwca 2024 dla wszystkich znaków zodiaku

Horoskop dzienny na 17 czerwca 2024 dla wszystkich znaków zodiaku

Polecamy

Jakie szanse na Euro 2024 ma Polska? SI nie pozostawia złudzeń

Jakie szanse na Euro 2024 ma Polska? SI nie pozostawia złudzeń

Uderzenia gorąca w okresie menopauzy mogą sygnalizować poważną chorobę wątroby

Uderzenia gorąca w okresie menopauzy mogą sygnalizować poważną chorobę wątroby

Niesprawiedliwy nauczyciel kształtuje przyszłego populistę

Niesprawiedliwy nauczyciel kształtuje przyszłego populistę