Polecamy

Otwarcie słoika to pestka! © istock.com
[4/13]

Otwarcie słoika to pestka!

Ile razy siłowałeś się ze słoikiem, a mimo tego kolejne próby jego otwarcia nie powiodły się? Sposobów na szczelnie zakręcone słoiki jest kilka. Skuteczne, choć mniej polecane, bo nieco niebezpieczne, jest uderzanie nakrętką o blat lub podłogę – oczywiście z wyczuciem, by nie rozbić słoja. Można próbować podważać nakrętkę nożem, ale to najczęściej niszczy słoik. Najlepiej do odkręcania słoika założyć gumowe rękawiczki. Dzięki temu ręka nie będzie ślizgać się po nakrętce, a chwyt będzie pewniejszy. No, i słoik się otworzy!

Nawet jeśli kochasz gotować, z pewnością masz za sobą niejedną kulinarną porażkę. A co, jeśli przesoloną zupę da się łatwo uratować, a gotowanie makaronu nie musi zawsze oznaczać zalanie kuchenki kipiącą wodą. Poznaj kuchenne triki, dzięki którym gotowanie stanie się jeszcze prostsze. Powinien je znać każdy!

Najnowsze wiadomości

reklama