Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wodzisław: Sukces kucharzy wodzisławskiego ekonomika

AB
Paweł Ośliźłok i Jakub Sojka z wodzisławskiego ekonomika zostali wyróżnieni w półfinale Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej 2013 w Poznaniu

Wcentrum kulinarnym Unilever Foodsolutions w Poznaniu odbył się półfinał ogólnopolskiego konkursu gastronomicznego Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2013, do którego zakwalifikowali się po raz czwarty uczniowie wodzisławskiego ekonomika.

Konkurs poprzedziły grudniowe eliminacje do których przystąpiło ponad 150 uczniów z całej Polski, przesyłając swoje propozycje dania głównego na 6 porcji. Tematem tej edycji konkursu była kuchnia dietetyczna „Danie główne z indyka”. Z naszej szkoły do konkursu przygotowywało się 9 uczniów z klas: IBTG, IITU, IITG, IIITG i IVTG pod nadzorem nauczycieli gastronomii ekonomika.

Jury wybrało 26 najlepszych propozycji dań na podstawie przysłanej receptury i zdjęcia oraz wykorzystanych surowców regulaminowych, a przede wszystkim kreatywnego podania i dekoracji potrawy, wśród nich znaleźli się dwaj uczniowie przygotowani przez nauczyciela przedmiotów gastronomicznych p. Krzysztofa Zielonki, z klasy IIITG Paweł Ośliźlok i debiutant z klasy IBTG Jakub Sojka.

Trudność zadania konkursowego polegała na przygotowaniu w ciągu 1 godziny i 30 minut 6 porcji dania głównego z dekoracją z wykorzystaniem 7 narzuconych przez organizatora składników: dowolnego elementu z indyka, minimum trzech rodzajów warzyw, sosu Demi Glas Knorr oraz jednego rodzaju Primerby Knorr i Ramy Cremefine 24%, dodatkowo w trakcie sporządzania dania trzeba było użyć minimum trzech rodzajów obróbek cieplnych dietetycznych – gotowania, gotowania na parze, pieczenia, duszenia, grillowania, sous vide.

Uczeń klasy I B TG, Jakub Sojka podał: „Roladkę z indyka ze szpinakiem i fetą na spaghetti marchewkowym z dodatkiem pulpecika drobiowego na sosie pomidorowym w akompaniamencie waniliowego puree z selera i emulsji bazyliowej podanych ze śniegiem wanilinowym”. Zaś Paweł z klasy III TG zaserwował: „Stek z indyka pod poduszką z rukoli na chutney z dyni w akompaniamencie sakiewki filo z kaszą i groszkiem, mini roladki indyczej z dynią na galaretce z czerwonej cebuli z nutką sosu kawowego”.

W trakcie zadania uczniowie szkół gastronomicznych musieli przygotować swoje stanowiska pracy, prawidłowo rozłożyć sprzęt i przygotowane dzień wcześniej surowce, zamarynowane mięso oraz posprzątać swoje miejsce pracy. Ocenie podlegał czas przygotowania potrawy, wykorzystanie składników regulaminowych, prawidłowość obróbek kulinarnych i ich nowoczesność, higiena produkcji i podania dania, czystość kompozycyjna talerza, zgodność z obowiązującymi trendami w światowej gastronomii oraz najwięcej punktów za smak i aromat. Dodatkowo uczeń odpowiadał na pytania Jurorów dotyczące surowców, obróbek kulinarnych i genezy powstania kreatywnego przepisu.

W tym roku uczniów oceniało profesjonalne Jury z szefami kuchni hoteli: Leda – SPA Kołobrzeg, Platinum Palace Recidence Poznań, Qubus Polska, Holiday Inn Kraków i Hotelu Hołubowski w Pile.
Paweł i Jakub zdobyli wyróżnienie i cenną lekcję praktycznej kreatywności w kuchni oraz gastronomiczne wskazówki od najwybitniejszych szefów kuchni, co z pewnością zaowocuje w następnych konkursach gastronomicznych.

Tekst i zdjęcia: ZSE w Wodzisławiu

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wodzislawslaski.naszemiasto.pl Nasze Miasto