Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wielkanocne babki, mazurki, keksy i ciastka. Jak wybrać dobre foremki i blachy do wypieków na Wielkanoc?

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Wielkanocne babki i inne słodkości to kluczowe elementy świątecznego menu. Zobacz, jakie formy i blachy do pieczenia warto wybrać do wypieków na Wielkanoc. Zajrzyj do naszej galerii, a może w niej znajdziesz inspiracje na pomysłowe wielkanocne słodkości. Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Wielkanocne babki i inne słodkości to kluczowe elementy świątecznego menu. Zobacz, jakie formy i blachy do pieczenia warto wybrać do wypieków na Wielkanoc. Zajrzyj do naszej galerii, a może w niej znajdziesz inspiracje na pomysłowe wielkanocne słodkości. Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 123RF
W czym najlepiej upiec babki, mazurki, serniki i inne słodkości na Wielkanoc? Podpowiadamy, jakie formy i blachy do pieczenia warto wybrać do wielkanocnych wypieków, aby pięknie i smakowicie prezentowały się na świątecznym stole.

Spis treści

Wielkanocne babki. Jaka foremka do wypieku pięknej babki na Wielkanoc?

Nie wyobrażamy sobie świąt bez tradycyjne wielkanocnej babki – drożdżowej, piaskowej lub majonezowej. Możemy je upiec w standardowej blaszce (z dziurką lub bez) w klasycznym kształcie albo wybrać kompaktowe foremki do babek w wersji mini, które doskonale się sprawdzą w wielkanocnym koszyczku ze święconką. Warto jednak spróbować zerwać z rutyną i zaopatrzyć się w niekonwencjonalne foremki do babek w wielkanocnym kształcie m.in. baranka, kurczaka czy jaja. Mogą być one wykonana m.in. ze stali lub z silikonu.

Mazurki i tarty na Wielkanoc. Zobacz, w czym najlepiej je upiec

Kto z nas nie lubi pysznych mazurków oraz wielkanocnych tart w wersji na słodko i słono. Kuszą one gości na pięknie udekorowanych stołach w czasie Wielkanocy. Nie powinno więc w okresie przedświątecznych przygotowań zabraknąć w kuchni form do mazurków i tart. Bez nich wykonanie tych niezwykłych przysmaków nie ma prawa się udać. Jak rozpoznać takie kuchenne akcesorium? Jego cechą charakterystyczną jest niski zaledwie kilkucentymetrowy, karbowany rant. Tego typu formy są najczęściej wykonane z silikonu lub stali nierdzewnej.

Zajrzyj do naszej galerii z pomysłowymi foremkami do wypiekania wielkanocnych słodkości:

Warto zdecydować się na funkcjonalną foremkę do tart i mazurków z wyjmowanym dnem, dzięki czemu zabezpieczymy się przed pokruszeniem spodu wypieku podczas serwowania go na świąteczny stół.

Mamy do wybory m.in. formy:

  • prostokątne,
  • okrągłe,
  • kwadratowe,
  • owalne,
  • w kształcie serca.

Świąteczne mufinki i ciastka – foremki w wielkanocnych kształtach

Jeśli chcemy wykonać nietuzinkowe wypieki, warto pomyśleć o zakupie niebanalnych foremek w wielkanocnych kształtach. Oryginalne świąteczne ciastka, udekorowane lukrem i kolorowymi jadalnymi ozdobami mogą stać się niezwykłą ozdobą wielkanocnego stołu oraz są dobrym pomysłem na unikalny prezent dla bliskich z okazji wielkanocnego zajączka.

W sklepach możemy znaleźć m.in.

  • foremki pojedyncze (tzw. wykrawacze) – w wielkanocnych kształtach (m.in.zająca, królika, jajka, baranka, motyla), wykonane z tworzywa sztucznego i stali, które pozwalają przygotować świąteczne ciastka. Mają cienki, delikatnie ostry brzeg, który ułatwia wykrawanie kształtów. Drugi brzeg jest szerszy, by łatwo można było trzymać ją w dłoni;
  • formy na kilka ciastek – w jednej foremce umieszczonych jest kilka wgłębień w różnych kształtach, np. dwa zające, jeden kwiatek i trzy kurczaki lub takich samych (np. sześć króliczków, kwiatków czy serc). Możemy więc w niej wykonać kilka mufinek wielkanocnych jednocześnie.

Keks na Wielkanoc – do pieczenia wybierz keksówkę lub prostokątną blachę

Pyszny keks wypełnionym bakaliami to nie lada gratka dla miłośników wielkanocnych słodkości. Pieczemy go w tzw. keksówce, foremce z żaroodpornego szkła, silikonu, kamionki lub blachy w kształcie prostokąta. To bardzo uniwersalne akcesorium, bo możemy w nim przygotować również m.in. smakowity wielkanocny pasztet, aromatyczna pieczeń czy piernik na miodzie.

Zajrzyj do naszej galerii z pomysłowymi foremkami do wypiekania wielkanocnych słodkości:

Czas na domowe wypieki!

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wielkanocne babki, mazurki, keksy i ciastka. Jak wybrać dobre foremki i blachy do wypieków na Wielkanoc? - RegioDom.pl

Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto