Organizatorzy imprezy podkreślają, że na Festiwalu każdy znajdzie coś dla siebie. Impreza to też dobry moment, żeby odkrywać nowe smaki.
- Właściwe każdy ma na nie swój własny przepis, a w zależności od kraju są one inaczej przygotowywane. Nadziewane owocami, warzywami, mięsem, serem czy ziemniakami, zawijane w ciasto z różnego rodzaju mąk, również bezglutenowych, doprawiane na słodko i ostro, gotowane, smażone lub pieczone - możliwości jest właściwie nieskończona liczba – piszą organizatorzy wydarzenia.
- Spróbujcie tradycyjnych, domowych polskich pierogów z sezonowymi farszami, indyjskich samos, chińskich baobao, tybetańskich momo, włoskich calzone i gruzińskich chinkali! Zapraszamy na niezwykłą, pierogową ucztę – zachęcają.
Festiwal Pierogów Świata na placu Teatralnym przed Centrum Spotkania Kultur rozpoczął się w piątek i potrwa do niedzieli 16 maja. W sobotę będzie czynny od godz. 12 do 22, w niedzielę od 12 do 18.
- Ale różnica! Aleje Racławickie i Ogród Saski na starych zdjęciach i w czasie remontu
- Lublin z lat 60. na archiwalnych zdjęciach „Kuriera". To trzeba zobaczyć!
- W niedzielę Ogrodzie Botanicznym UMCS tłumy! Nic dziwnego - jest pięknie. Zobaczcie
- Pogoda była cudowna! Niedzielny wypoczynek nad Zalewem Zemborzyckim
- Co słychać w lubelskim skansenie? Praca wre i ziemniaki już posadzone! Zobaczcie
- 11 lat temu nasz region dotknęła straszna powódź. Przypominamy wstrząsające zdjęcia
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?