MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 17
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dzięki zawartości kwasu elagowego, regularne jedzenie...
fot. PIKSEL/Getty Images

To się dzieje z organizmem, gdy codziennie jesz truskawki. Są dobre dla serca, skóry i wątroby. Poznaj właściwości odżywcze truskawek

Mniejsze ryzyko zawału serca

Dzięki zawartości kwasu elagowego, regularne jedzenie truskawek może obniżać stężenie cholesterolu frakcji LDL we krwi, a dzięki temu obniżyć ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Naukowcy zaobserwowali, że spożywanie 500 g truskawek miesięcznie obniża stężenie cholesterolu całkowitego o prawie 9 proc., a cholesterolu LDL – 13,5 proc.

Zobacz również

Wypadek w Królówce koło Bochni, ciężarówka na stromym odcinku wpadła do rowu

Wypadek w Królówce koło Bochni, ciężarówka na stromym odcinku wpadła do rowu

Dziś dużo łatwiej o wysoki mandat. Akcja policji w całej Polsce

Dziś dużo łatwiej o wysoki mandat. Akcja policji w całej Polsce

Polecamy

Zabójcza ryba w wodach Chorwacji! Cyjanek to przy niej pikuś

Zabójcza ryba w wodach Chorwacji! Cyjanek to przy niej pikuś

Franciszek Josik to nowy szef Przedsiębiorstwa Gospodarki Komunalnej w Zamościu

Franciszek Josik to nowy szef Przedsiębiorstwa Gospodarki Komunalnej w Zamościu

Awaria akumulatora. To teraz największy problem kierowców!

Awaria akumulatora. To teraz największy problem kierowców!