Rośliny łąkowe i parkowe w kuchni i przetworach domowych to już ostatnia odsłona projektu dofinansowanego przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Lublinie.
Pierwszy dzień to była część terenowa warsztatów. Tego dnia uczestnicy zbierali m.in. dziką miętę, marchew, podagrycznik w przepięknej scenerii doliny rzeki Wełnianki. Drugi dzień warsztatów przeznaczono na robienie kiszonek, octu, naturalnego maggi oraz zakwasu na żur z dodatkiem wcześniej zebranych dzikich roślin. Te własnoręcznie przygotowane oryginalne przetwory uczestnicy mogli zabrać do swoich domów.
Swoją pomocą podczas warsztatów służyła pani Sylwia Zgorzałek.
- Tour de Pologne. Tak wyglądało kolarskie święto w Chełmie. Zobacz zdjęcia
- Izbica. Protestują, bo nie chcą tracić swoich domów przez budowę szybkiej kolei
- Izbica. Nie chcą stracić dorobku całego życia przez budowę CPK
- Tak świętowano podczas Jarmarku Holeńskiego. Zobacz zdjęcia
- To były prawdziwe żniwa jak za dawnych lat. Zobacz zdjęcia
- Tam, gdzie kwitną kasztany - biograficzna książka prof. Józefa Zająca, senatora RP
echodnia Drugi dzień na planie Ojca Mateusza
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?