Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

To były ciekawe warsztaty terenowe z chełmskim muzeum. Zbierali rośliny na łąkach i robili domowe przetwory. Zobacz zdjęcia

Jolanta Masiewicz
Jolanta Masiewicz
Muzeum Ziemi Chełmskiej FB
Te warsztaty zorganizowane przez Muzeum Ziemi Chełmskiej cieszyły się dużym zainteresowaniem mieszkańców. Mieli oni okazję poznać i zbierać jadalne dziko rosnące rośliny na łąkach, a później zrobić z nich przetwory domowe.

Rośliny łąkowe i parkowe w kuchni i przetworach domowych to już ostatnia odsłona projektu dofinansowanego przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Lublinie.

Pierwszy dzień to była część terenowa warsztatów. Tego dnia uczestnicy zbierali m.in. dziką miętę, marchew, podagrycznik w przepięknej scenerii doliny rzeki Wełnianki. Drugi dzień warsztatów przeznaczono na robienie kiszonek, octu, naturalnego maggi oraz zakwasu na żur z dodatkiem wcześniej zebranych dzikich roślin. Te własnoręcznie przygotowane oryginalne przetwory uczestnicy mogli zabrać do swoich domów.

Swoją pomocą podczas warsztatów służyła pani Sylwia Zgorzałek.

od 7 lat
Wideo

echodnia Drugi dzień na planie Ojca Mateusza

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na chelm.naszemiasto.pl Nasze Miasto