Przepisy na autorskie dania uczniów chełmskich "gastronomów"
Przepisy
Zupa krem z pomidorów – (autor: Weronika Kudełko) składniki na porcję dla dwóch osób: Na zupę: * 400 g pomidorów z puszki, * 2 łyżki oleju, * 2 ząbki czosnku zmiażdżone praską, * łyżeczka ziół prowansalskich, * 3 łyżki wody, * płaska łyżeczka soli, * świeżo zmielony czarny pieprz, * śmietanka 30% - 330 ml. Na grzanki: * dobrej jakości pieczywo, * kilka łyżek oliwy, * łyżeczka ziół prowansalskich. Sposób przygotowania: Przygotowanie zupy: W dużej patelni albo w garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej na średnim ogniu. Dodajemy czosnek, zioła prowansalskie i suszone pomidory. Smażmy, lekko mieszając, aż mieszanka zacznie robić się aromatyczna. Do mieszanki dodajemy pomidory z puszki, trzy łyżki wody. Gotujemy na średnim ogniu około 10-15 minut. Miksujemy zupę blenderem. Doprawiamy cukrem, solą oraz pieprzem. Jeszcze raz próbujemy i przyprawiamy dokładnie do smaku. Przygotowanie grzanek: Pieczywo kroimy w niedużą kostkę. Smarujemy foremkę do zapiekania oliwą, wrzucamy pieczywo, posypujemy ziołami oraz polewamy oliwą, dokładnie mieszamy. Wkładamy do nagrzanego na 180 C piekarnika na około 20 minut (w tym czasie trzeba raz przemieszać, aby ładnie się zarumieniły). Kiedy grzanki staną się lekko brązowe są już gotowe. Do miseczek nalewać gorącą zupę, przyozdobić kleksem ze śmietanki I posypać grzankami. Wartość kaloryczna jednej porcji: energia: 382 kcal białko: 7,5g tłuszcze: 34,5g węglowodany: 14,5g