Polecamy

Zbieramy "chwasty" © Katarzyna Laszczak
[2/23]

Zbieramy "chwasty"

Jeśli zaczynamy przygodę z roślinami, idźmy je zbierać z kimś, kto się na nich zna. W internecie działa też sporo grup, gdzie można zasięgnąć rady i poprosić o identyfikację. Są także aplikacje, pomagające w rozpoznawaniu roślin. Nigdy nie jedzmy roślin, których nie znamy! Poza jadalnymi, są również rośliny trujące!

Rośliny zbierajmy z ogrodu lub miejsc, które nie są zanieczyszczone (leżą z dala od dróg, nie są popularnym miejscem psich spacerów itp.). Zebraną "zieleninę" zawsze warto umyć.

Znudziła Wam się zwykła sałata i kupne warzywa? Proponujemy potrawy z wiosennych dzikich roślin. Sprawdźcie, jakie kulinarne cuda można przyrządzić z "chwastów".

Najnowsze wiadomości

reklama