Na Listę Produktów Tradycyjnych wpisane są potrawy i produkty, które wyróżniają się swoimi właściwościami i jakością, wynikającą z tradycyjnych metod produkcji (muszą być wykorzystywane minimum od 25 lat). Tym razem na ministerialną listę trafiły trzy nowe lubelskie potrawy:
- krężałki księżpolskie,
- kulasza z Księżpola,
- zupa jabłkowa hrubieszowska.
Czym się wyróżniają i jaka jest ich sekretna receptura? Dowiesz się tego klikając w przycisk „zobacz galerię” i przesuwając zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Obecnie na krajowej Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się ponad 2000 produktów, z czego 229 stanowią wytwory z województwa lubelskiego, co daje nam drugie miejsce w Polsce.
- Lubelska kuchnia regionalna to nie tylko smaczne potrawy, ale także ogromne zaangażowanie wielu osób, które pielęgnują tradycję i przekazują swoją wiedzę kolejnym pokoleniom - przekonuje Zdzisław Szwed, członek Zarządu Województwa Lubelskiego.
Wykaz wszystkich lubelskich potraw znajdujących się na Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się tutaj.
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?