Idea konkursu zrodziła się z zamiłowania do polskiej kuchni regionalnej, rodzimego folkloru, chęci promocji polskiej żywności oraz szerzenia patriotyzmu konsumenckiego.
Konkurs został przeprowadzony podczas Pikniku z Produktem Polskim, który tym razem odbył się w niedzielę, 4 września, nad zalewem Maczuły w Horodysku, gm. Leśniowice. W eliminacjach powiatowych wzięło udział sześć KGW. Każde z kół gospodyń wiejskich, które zgłosiło się do „kulinarnej bitwy”, miało przygotować tradycyjną potrawę charakterystyczną dla swojego regionu. Konkursowe potrawy oceniało jury, któremu przewodniczyła mieszkanka gminy Leśniowice Monika Porzuc, współwłaścicielka Pierogarni Tradycja.
Drugie miejsce jury przyznało KGW w Pliskowie za „Forszmak w koszyczku”, a trzecie miejsce KGW Na Dolince w Kumowie Majorackim za „Nadziewaną gęś babci Jadzi z tłuczonymi ziemniakami”. Natomiast wyróżnienia przyznano: KGW Wólenianki w Wólce Kańskiej za „Golasy wóleńskie”, KGW w Horodysku za „Indyka nadziewanego natką”, KGW w Chylinie za „Szynkę z kością pieczoną w cieście, podawaną kiszoną kapustą zaparzaną i podpłomykami.
- Niezwykły festyn i biesiada słowiańska nad zalewem Maczuły
- To były udane, pełne atrakcji, dożynki powiatu chełmskiego w Wierzbicy
- To było udane pożegnanie wakacji na sportowo nad zalewem Maczuły
- Rekordowa ilość browarów na Chmielakach Krasnostawskich i mnóstwo muzycznych atrakcji
- W Fajsławicach zapachniało ziołami. VIII Wojewódzkie Święto Ziół za nami
- Tam, gdzie kwitną kasztany - biograficzna książka prof. Józefa Zająca, senatora RP
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?