Nadbużańska Akademia Smaku w Hniszowie (zdjęcia)

Starostwo Powiatowe w Chełmie
Rolada ze szczupaka Mileny Pręciuk z Uhruska, sernik wiedeński Kazimiery Surdelz Wólki Okopskiej i orzechówka sołtysa Elżbieta Szczółko z Chełma - to najwyżej ocenione dania Nadbużańskiej Akademii Smaku, jednej z głównych atrakcji "Bolkowania" w Hniszowie.*

Wspaniały rodzinny klimat, koncerty i pyszna kuchnia regionalna. Nie
zawiódł się ten, kto w niedzielę, 19 sierpnia odwiedził Hniszów, żeby
wziąć udział w imieninach dębu "Bolko".

Jedną z głównych atrakcji imprezy była Nadbużańska Akademia Smaku -- każdy mógł spróbować przysmaków regionalnej kuchni . Najlepsi stanęli do konkursu. Jury w składzie: Dorota Sawicka z Liceum Ogólnokształcącego w
Rudzie-Hucie, Barbara Humeniuk z Gminnego Ośrodka Kultury w Rudzie-Hucie, Jacek Kosiński i Joanna Wąsowicz ze Starostwa Powiatowego w Chełmie, miało spory problem z wyłonieniem laureatów -- trzeba było
ocenić 30 potraw pod względem smaku, estetyki podania i zgodności z tradycjami kulinarnymi. Po naradzie komisja konkursowa przyznała następujące nagrody w poszczególnych kategoriach:

Produkty pochodzenia zwierzęcego:

I miejsce -- Milena Pręciuk z Uhruska za roladę ze szczupaka

II miejsce -- Natalia Rudzka z Teresina za wątróbkę z wiśniami

III miejsce - Natalia Jałtoszuk z Żalina za kawałki polędwicy w sosie

Produkty pochodzenia roślinnego

I miejsce -- Kazimiera Surdel z Wólki Okopskiej za sernik wiedeński

II miejsce -- Agnieszka Chmielewska z Siedliszcza za chleb wiejski
pszenno-żytni na zakwasie z pieca chlebowego

III miejsce -- Elżbieta Tomasik z Teresina za ciasto z cukinii

Produkty inne

I miejsce -- Elżbieta Szczółko z Chełma za orzechówkę sołtysa

II miejsce -- Teresa Krakiewicz z Kurmanowa za nalewkę wiśniową

III miejsce -- Marianna Jaroszyńska z Siedliszcza za nalewkę "Smocza krew"

Nagrody finansowe dla zwycięzców konkursu ufundowało Starostwo Powiatowe w Chełmie.

Uroczystość wręczenia nagród i dyplomów odbyła się na scenie w Hniszowie. Zwycięzcom i wszystkim uczestnikom konkursu gratulacje złożył Jacek Kosiński, dyrektor Wydziału Rozwoju, Edukacji, Kultury i Sportu
Starostwa Powiatowego w Chełmie i Kazimierz Smal, Wójt Gminy Ruda-Huta.

Barszcz Sosnowskiego zajmuje coraz większy obszar Polski

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3