Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Koło Gospodyń Wiejskich odtworzyło przepis na zupę pejzankę

Adrianna Romanek
Adrianna Romanek
Koło Gospodyń Wiejskich w Kozłówce odtworzyło blisko 100-letni przepis na pejzankę. Zupa podawana była m.in. w rezydencji Zamoyskich w Kozłówce podczas wesela Michała Zamoyskiego z Marią Brzozowską. W 1926 roku jadali ją m.in. biskupi, księża oraz wojewoda lubelski.

Pejzanka to zupa warzywna gotowana na mięsie. Gospodynie do przyrządzenia potrawy wykorzystały takie warzywa jak marchew, seler, por, kalarepa, czosnek oraz cebula. W zupie nie zabrakło także grzybów oraz śmietany.

- Województwo Lubelskie stoi tradycją kulinarną. Nasze warzywa oraz zioła to produkty ekologiczne. Chcemy zachęcać do gotowania z wykorzystaniem właśnie tych regionalnych wyrobów. Jestem wdzięczny Kołu Gospodyń Wiejskich, które cały czas podtrzymuje zwyczaje kulinarne i ludowe. Szczególnie ważne jest także przekazywanie tych tradycji młodzieży, by mogła promować zdrową żywność - podkreśla Zdzisław Szwed, członek Zarządu Województwa Lubelskiego.

Pejzanka otrzymała w 2021 roku nagrodę publiczności w lubelskim etapie konkursu „Polska od Kuchni”.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Koło Gospodyń Wiejskich odtworzyło przepis na zupę pejzankę - Kurier Lubelski

Wróć na lubelskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto