Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Knedle serowe ze śliwkami (PRZEPIS) Musicie koniecznie spróbować

Katarzyna Puczyńska
Sezon na śliwki trwa w najlepsze, warto więc wypróbować ten łatwy przepis na pyszne knedle ze śliwkami z ciasta twarogowego. W przeciwieństwie do wersji ziemniaczanej knedle serowe robi się naprawdę szybko i łatwo. Ciasto jest elastyczne, nie trzeba go wałkować, ładnie się lepi i nie rozkleja przy gotowaniu. Proponujemy podać je polane masłem i oprószone cukrem i cynamonem.

Składniki (na 36 knedle):

- 75 dkg białego sera,
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 jajka,
- 1 łyżka miękkiego masła,
- 36 śliwek węgierek,
- 100 g masła,
- cynamon i cukier do posypania.

Przygotowanie:

Ser rozdrabniamy na stolnicy rękami, dodajemy obie mąki, jajka,1 łyżkę masła i zagniatamy. Ciasto dzielimy na kilka części i robimy z nich wałki ( jak na zdjęciu w galerii). Następnie kroimy je na porcje i w rękach "rozpłaszczamy" ( wielkość części zależy od wielkości śliwek). W każdą porcję ciasta wkładamy śliwkę i owijamy tworząc zgrabną kulę.
Knedle wrzucamy do wrzącej i lekko osolonej wody i gotujemy około pięć minut.
Podajemy polane rozpuszczonym masłem i posypane cukrem i cynamonem.

Zobacz także inna nasze przepisy:
Curry z kurczaka z ananasem
Fasolka po bretońsku
Ciasto z jabłkami i kremem
Ciasto drożdżowe z wiśniami
Sernik na kruchym cieście
Zdrowe ciastka z czarnej fasoli
Sałatka z arbuzem i fetą
Ciasteczka maślane
Karkówka z grilla
Blok czekoladowy
Tort z truskawkami

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krasnik.naszemiasto.pl Nasze Miasto