w Światowym Dniu Kelnera w Zespole Szkół nr 1 im. Stefanii Sempołowskiej w Puławach odbyły się VII Mistrzostwa Polski Kelnerów "Junior Waiter 2014".
Mistrzostwa obejmowały 5 konkursów:
- test 20 pytań (10 w języku angielskim, 10 w języku polskim),
- improstyl – nakrycie do dania flambirowanego,
- flambirowanie wybranego dania – wybór indywidualny,
- ślepa degustacja wody niegazowanej,
- pokaz serwisu synchronicznego.
Celem konkursu było:
- podnoszenie kwalifikacji,
- doskonalenie umiejętności,
- podnoszenie poziomu kształcenia,
- nawiązanie współpracy między szkołami,
- pogłębienie wiedzy z zakresu obsługi konsumenta,
- odkrywanie pasji w zawodzie i rozwijanie talentów.
Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Chełmie reprezentowali: Aleksandra Choińska, Ewa Margol - uczennice 2 ct, Adrian Trześniowski - 4 at, Mateusz Badaszek - 4 bt.
Test z wiedzy kelnerskiej w języku angielskim rozwiązała Ewa Margol, improstyl przygotowała Aleksandra Choińska. W teście hydrosomelierskim brał udział Adrian Trześniowski. Flambirowanie było dziełem Mateusza Badaszka, który przygotował polędwiczki wieprzowe na cieście naleśnikowym z sosem pomarańczowo-serowym
z dodatkiem kremu pietruszkowego.
W VII Mistrzostwach Polski Kelnerów "Junior Waiter 2014" drużyna ZSGiH w Chełmie zdobyła VI miejsce w Polsce.
Uczniów do konkursu przygotowały Pani Joanna Juszczak i Pani Iwona Prończuk.
Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?