Składniki
2 jajka (osobno żółtka, osobno białka)
150-200 ml mleka
150-200 gr mąki tortowej
1 płaska łyżka cukru + 1 płaska łyżeczka cukru do piany z białek by ja utrwalić
3-4 spore jabłka pokrojone w kostkę
olej rzepakowy do smażenia
UWAGA ! Jeżeli masz ochotę na większą ilość placówki wykorzystają następujące proporcje (300 g mąki, 2 jajka, 300 ml mleka lub 400 g mąki, 3 jajka, 400 ml mleka)
Jak zrobić placki biszkoptowe z jabłkami?
1. Obieramy jabłka i kroimy je w kostkę
2. Żółtka roztrzepujemy z mlekiem, mąka oraz cukrem
3. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy płaską łyżeczkę cukru
4. Dodajemy jabłka do masy
5. Następnie delikatnie mieszamy masę z pianą z białek
6. Na patelni rozgrzewamy ok. 1 cm oleju
7. Na rozgrzanym oleju smażymy porcje z jednej łyżki
8. Po usmażeniu odsączamy placuszki na papierowym ręczniku
SMACZNEGO !!!
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?