Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 10 g cukru
- 50 g drożdży
- 350 ml mleka
- 100 g masła
- szczypta soli
- cynamonowe nadzienie: 150 g masła, 150 g cukry, 1,5 łyżeczki cynamonu
Jak zrobić domowe drożdżówki z cynamonem i lukrem?
Zacznij od przygotowania i wyjęcia z lodówki wszystkich składników - powinny mieć temperaturę pokojową.
W małej miseczce rozetrzyj drożdże z cukrem, oprósz mąką i odstaw na kilka minut, by podrosły. Rozpuść masło na małym ogniu.
Następnie do dużej miski przesiej mąkę, dodaj jajka, mleko, drożdże, cukier, szczyptę soli i zacznij wyrabiać ciasto. Po chwili dodaj rozpuszczone masło i wyrabiaj jeszcze kilka minut.
Dobrze wyrobione ciasto powinno odchodzić od ręki.
Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok pół godziny, aż podwoi swoją objętość. Przygotuj nadzienie - miękkie masło rozetrzyj z cynamonem i cukrem.
Ciasto rozwałkuj na kształt dużego prostokąta, posmaruj nadzieniem, zwiń w roladę i pokrój na kawałki o szerokości ok 2 cm.
Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok 25 min w 190 stopniach.
Wystudzone posmaruj lukrem, przygotowanym z cukru pudru utartego z sokiem z cytryny. Smacznego!
Zobacz także inne nasze przepisy:
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?