Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Biesiady u Chrobrego...
fot. Jan Matejko, Koronacja pierwszego króla Polski, 1889

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Biesiady u Chrobrego

Biesiady zwykle związane były ze świętami, uroczystościami rodzinnymi lub przyjmowaniem darzonych szacunkiem gości. Najwcześniejszym przykładem tego typu opisanej uczty było przyjęcie wydane podczas Zjazdu Gnieźnieńskiego, które wywarło wrażenie na cesarzu Ottonie III. Gall Anonim opisywał:

Przygotował [Bolesław Chrobry] na przybycie cesarza przedziwne cuda (…) urządzając podczas trzech dni (…) prawdziwe królewskie i cesarskie biesiady.

Same potrawy zapewne nie różniły się znacząco od tych serwowanych na stołach Mieszka I. Wiadomo, że codziennie na stołach królewskich Chrobrego gościły mięsiwa, ryby i ptactwo.

Zobacz również

Zawodnicy Witaru Tarnobrzeg na Cracovia Maraton w Krakowie. Jak im poszło? [FOTO]

Zawodnicy Witaru Tarnobrzeg na Cracovia Maraton w Krakowie. Jak im poszło? [FOTO]

Majówka w Golubiu-Dobrzyniu i okolicach. Zamek i Ośrodek Chopinowski zapraszają

Majówka w Golubiu-Dobrzyniu i okolicach. Zamek i Ośrodek Chopinowski zapraszają

Polecamy

Mecz żużlowy w Tarnowie został odwołany!

Mecz żużlowy w Tarnowie został odwołany!

Apelują o głosowanie 21 kwietnia

Apelują o głosowanie 21 kwietnia

Wypadek w Kodrębie na DK42. Zderzyły się dwa samochody, trzy ranne osoby

Wypadek w Kodrębie na DK42. Zderzyły się dwa samochody, trzy ranne osoby