Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dziennikarze rozszyfrowali produkcję Bielucha. Jakość produktów tkwi w szczegółach

Jolanta Masiewicz
Dziennikarze rozszyfrowali produkcję Bielucha. Jakość produktów tkwi w szczegółach
Dziennikarze rozszyfrowali produkcję Bielucha. Jakość produktów tkwi w szczegółach
Ponad 50 dziennikarzy z Warszawy w miniony piątek gościło w Spółdzielni Mleczarskiej Bieluch w Chełmie. Dziennikarze mieli okazję poznać bliżej historię spółdzielni, podejrzeć tajniki produkcji m.in. najpopularniejszego serka Bieluch, a także zwiedzić chełmskie podziemia kredowe, siedzibę ducha Bielucha.

- Takiej ilości dziennikarzy nasza spółdzielnia jeszcze dotąd nigdy nie gościła, mam nadzieje, że się u nas Państwu spodoba– mówił Waldemar Skibiński prezes SM Bieluch witając gości. W spotkaniu oprócz dziennikarzy uczestniczyli również przedstawiciele władz Chełma.

Prezes Waldemar Skibiński przedstawił gościom krótko historię chełmskiej spółdzielni, natomiast wiceprezes Janusz Mojak zapoznał dziennikarzy z procesem produkcji.

- Linie technologiczne w naszej spółdzielni należą do najnowocześniejszych w Europie w branży mleczarskiej. Jakość produktów tkwi w szczegółach. Zastosowanie specjalnej technologii wytwarzania powoduje, iż serki Bieluch zawierają wszystkie białka mleka, w tym najcenniejsze – serwatkowe- podkreślał Janusz Mojak wiceprezes SSM Bieluch w Chełmie

O tym jakie wartości ma mleko i jego przetwory mówiła dr inż. Małgorzata Stryjecka z PWSZ Chełm.
- Dla wszystkich godne polecenia jest nie tylko mleko i jego przetwory, ale w szczególności serki Bieluch, w których nie ma cukru, konserwantów, zagęszczaczy, ani stabilizatorów. A dowodem na to jest krótki termin przydatności do spożycia, zaledwie 21 dni. - mówiła pani dr inż. Małgorzata Stryjecka.

Najbardziej popularnym jest serek naturalny. Można do niego dodać wszystko, czego dusza lub smak zapragnie: szczypiorku, miodu, owoców, etc. Jest też Bieluch lekki - zawierający tylko 3% tłuszczu i rekomendowany przez
Centrum Leczenia Otyłości.

Inne tajemnice Bielucha dziennikarze sukcesywnie rozszyfrowywali, kiedy na hali produkcyjnej zapoznali się z procesem przetwórczym mleka na sery, serki, masło, kefiry i maślanki. Większość z nich była zdziwiona niesamowicie nowoczesnym, sterylnym procesem produkcji. Na zakończenie udali się do jedynych w Polsce podziemi kredowych, gdzie spotkali się z Duchem Bieluchem, sympatycznym strażnikiem, który niegdyś chronił mieszkańców Chełma przed najeźdźcami, a dzisiaj spełnia życzenia odwiedzających podziemny labirynt.


Nasze serwisy:
Kronika policyjna Lubelszczyzny
Repertuar lubelskich kin
Lubelski informator miejski
Z przymrużeniem oka

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na chelm.naszemiasto.pl Nasze Miasto