Napój z goździków
Goździki mają właściwości znieczulające i antybakteryjne.
Przygotowany z nich napój pomoże także złagodzić kaszel i ułatwić odkrztuszanie.
Sposób przygotowania:
Goździki lekko miażdżymy dla uwolnienia olejków eterycznych. Zalewamy je ciepłą, ale nie wrzącą wodą i doprawiamy miodem. Przed wypiciem przecedzamy przez sitko.
Gorący napar z liści malin lub z syropem malinowym
Bardzo prosty i skuteczny napój, który pomoże nam w pokonaniu infekcji.
Malina ma działanie napotne, przeciwgorączkowe, wzmacniające i antybakteryjne. To także źródło witaminy C oraz minerałów jak potas, magnez, wapń i żelazo.
Sposób przygotowania:
Liście malin dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością. Sprawdzi się także domowy syrop malinowy. Wystarczy dodać go do naszej ulubionej herbaty i pić jeszcze ciepłe ( można użyć syropu malinowego ze sklepu, warto jednak patrzeć na składniki, by nie kupić wody z dużą ilością cukru i odrobiną malin).
Mleko z czosnkiem
Niedoceniany czosnek jest najlepszym naturalnym antybiotykiem, który szybko zwalcza objawy infekcji.
Mleko dodatkowo złagodzi ból gardła.
Sposób przygotowania:
Do gorącego mleka dodajemy kilka posiekanych ząbków czosnku i doprawiamy do smaku miodem. Taki napój jest pełny witamin, minerałów i substancji antybakteryjnych.
Herbata z cytryną i imbirem
Mało kto wie, że czarna herbata ma działanie bakteriobójcze, pobudza i odtruwa organizm.
Sposób przygotowania:
Po ok 10 minutach od zaparzenia herabaty dodajemy plaster cytryny. Zawiera ona sporo witaminy C, która wzmocni organizm i złagodzi przebieg infekcji. Dodatkowo kilka plasterków imbiru zadziała na nas jak naturalna aspiryna.
Herbata lipowa z miodem
Lipa pomoże nam złagodzić ból gardła, krtani czy kaszel. Jest także łagodnym środkiem napotnym w przypadku gorączki.
Sposób przygotowania:
Zaparzamy herbatę i chwilę studzimy. Dodajemy łyżeczkę miodu, najlepiej lipowego, który ma właściwości wykrztuśne i jest naturalnym antybiotykiem.
Syrop z cebuli
Idealny lek na kaszel i przeziębienie. Działa bakteriobójczo jak antybiotyk. Dodatkowo cebula pełna jest takich minerałów jak magnez, krzem i cynk, które wzmacniają odporność organizmu.
Sposób przygotowania:
Dwie duże cebule kroimy w plastry i posypujemy 4 łyżkami cukru. Odstawiamy pod przykryciem na około pięć godzin, aż cebula puści sok. Pijemy po 1 łyżce dziennie.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?