MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W 2007 r. w „Critical Reviews of Food Science and Nutrition”...
fot. Pixabay/Pexels

Czy pieprz jest zdrowy? Zobacz, dlaczego warto włączyć go do codziennej diety. Skorzystają jelita i układ odpornościowy

Pieprz zwiększa wchłanianie kurkuminy i innych składników odżywczych

W 2007 r. w „Critical Reviews of Food Science and Nutrition” ukazał się przegląd, w którym stwierdzono, że czarny pieprz znacznie zwiększa wchłanianie składników odżywczych i leków przez przewód pokarmowy.

Naukowcy doszli do wniosku, że czarny pieprz prawdopodobnie zmienia przepuszczalność ściany jelita, jednocześnie spowalniając ruchliwość jelit i stymulując enzymy jelitowe. Wśród składników, które warto łączyć z pieprzem wymienia się m.in. wapń, selen, kurkuminę i resweratrol.

Zobacz również

Dzień Rodziny w przedszkolu w Kikole. Tak bawili się rodzice z dziećmi. Zdjęcia

Dzień Rodziny w przedszkolu w Kikole. Tak bawili się rodzice z dziećmi. Zdjęcia

Pięć goli Gwardii Koszalin w ostatnim domowym meczu w sezonie [ZDJĘCIA]

Pięć goli Gwardii Koszalin w ostatnim domowym meczu w sezonie [ZDJĘCIA]

Polecamy

Jak zmienia się podejście Polaków do planowania wakacji?

Jak zmienia się podejście Polaków do planowania wakacji?

Przed nami Zamojski Festiwal Kultury: na włoską, francuską i jazzową nutę

Przed nami Zamojski Festiwal Kultury: na włoską, francuską i jazzową nutę

Mieszkanie ze „Świata według Kiepskich” ukryte na zamku! Zobacz, gdzie je zwiedzisz

Mieszkanie ze „Świata według Kiepskich” ukryte na zamku! Zobacz, gdzie je zwiedzisz