MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Arbuz to owoc sezonowy, który gasi pragnienie i jest...
fot. IB_zdjęcie/Getty Images

Co można kisić? Kiszonki to nie tylko ogórki i kapusta! Polecamy nietypowe przetwory - kiszony arbuz, cytryna, rzodkiewka i czosnek

Kiszony arbuz

Arbuz to owoc sezonowy, który gasi pragnienie i jest niezwykle słodką, ale zdrową przekąską. Niewiele osób wie, że nadaje się również do kiszenia. Arbuz jest źródłem likopenu, którego ilość zwiększa się podczas kiszenia. Związek ten wykazuje właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.

Dodatkowo znajdziemy tam cytrulinę – aminokwas wspierający pracę serca, przyspieszający regenerację mięśni oraz zwiększający libido. Przetwory z arbuza w smaku przypominają ogórki małosolne. Jak przygotować kiszonego arbuza?

Składniki:

• dojrzały arbuz ze skórą,
• kawałek korzenia chrzanu,
• główka czosnku,
• łodyga kopru,
• pół łyżeczki estragonu,
• kilka liści wiśni,
• 2 litry wody,
• 2 łyżki soli.

Przygotowanie:

Arbuza należy pokroić razem ze skórą i włożyć do wyparzonego słoika. Następnie trzeba dodać przyprawy. Wodę należy zagotować z solą i przelać do słoików z arbuzem. Następnie słoiki należy zakręcić i odstawić w chłodne miejsce na 3-4 tygodnie.

Zobacz również

Otylia Jędrzejczak: Chcemy, by dzieci bawiły się rywalizacją

Otylia Jędrzejczak: Chcemy, by dzieci bawiły się rywalizacją

Slisz z pierwszym golem w MLS. Piękne trafienie Polaka

Slisz z pierwszym golem w MLS. Piękne trafienie Polaka

Polecamy

Rozpoczęły się zapisy na Poland Business Run 2024. Ilość miejsc jest ograniczona

Rozpoczęły się zapisy na Poland Business Run 2024. Ilość miejsc jest ograniczona

Lecisz do Włoch? Odwiedź Monte Cassino. W tym roku szczególnie warto tam być

Lecisz do Włoch? Odwiedź Monte Cassino. W tym roku szczególnie warto tam być

Za każdym razem obierasz pieczarki? W ten sposób sam sobie szkodzisz

Za każdym razem obierasz pieczarki? W ten sposób sam sobie szkodzisz