Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Szparagi są najlepsze w szczycie sezonu, który przypada na...
fot. foodandmore/123RF

Co jeść w maju? Te sezonowe warzywa i owoce kuszą smakiem i kolorem. Warto kupować je wiosną! Będą pyszne i zdrowe

Szparagi to bogate źródło potasu i kwasu foliowego

Szparagi są najlepsze w szczycie sezonu, który przypada na maj-czerwiec. To kolejne warzywo od wysokiej zawartości błonnika i niskiej wartości energetycznej. Mają zaledwie średnio 18,6 kcal w pęczku! To dobre źródło potasu i kwasu foliowego oraz witaminy K. Są polecane osobom na dietach odchudzających i kobietom w ciąży. Mogą być jedzono na surowo, ale zazwyczaj wykorzystywane są jako baza do zup, dodatek do makaronu lub sałatek.

Zobacz również

Spoko Loko - koncert dla dzieci w Radomiu w poniedziałek, 20 maja

Spoko Loko - koncert dla dzieci w Radomiu w poniedziałek, 20 maja

Sikorski chce utworzenia unijnej ciężkiej brygady. "Europa nie może być bezbronna"

Sikorski chce utworzenia unijnej ciężkiej brygady. "Europa nie może być bezbronna"

Polecamy

Jak zamocować flagę przed domem i na balkonie? Sprawdź, gdzie powiesić flagę

Jak zamocować flagę przed domem i na balkonie? Sprawdź, gdzie powiesić flagę

Zarzuty prokuratorskie dla małżeństwa za wyłudzenie kilkuset tysięcy złotych

Zarzuty prokuratorskie dla małżeństwa za wyłudzenie kilkuset tysięcy złotych

Majówka w Krasnymstawie. Główną atrakcją będzie występ Zespołu Pieśni i Tańca Jawor

Majówka w Krasnymstawie. Główną atrakcją będzie występ Zespołu Pieśni i Tańca Jawor