5 z 6
Poprzednie
Następne
Ceny w Polsce stale rosną. Są różnice po regionach Polski. W których województwach podwyżki były największe, w których najmniejsze?
Ile podrożał mąka, cukier czy makaron? Co z nabiałem?
Na piątej pozycji znalazły się produkty sypkie. Zdrożały o 24,4% rdr. W kwietniu na tym miejscu były warzywa, a art. sypkie w tym samym czasie były na dziewiątej pozycji. Ostatnio najbardziej w górę poszła mąka, bo o 47,7%.
Cukier podrożał o 41,5%, a makaron – o 30,7%. Natomiast sól znalazła się na minusie, tj. potaniała o 9,8%.
Na szóstym miejscu znalazł się nabiał ze wzrostem o 24,1% rdr. Dalej są dodatki spożywcze – 11,8%, a także używki – 13,4 rdr.
Wzrost cen produktów sypkich, podobnie jak w przypadku pieczywa, jest spowodowany niestabilną sytuacją na rynku zbóż na świecie