Zgłaszając się do konkursu uczniowie mieli za zadanie przygotować przepis na potrawę (przystawkę, danie główne lub deser). Oprócz przepisu trzeba było podać wartość kaloryczną 1 porcji potrawy oraz wykonać danie w domu i zrobić jej zdjęcie.
Z nadesłanych przepisów zostało wyłonionych 15 najciekawszych i najsmaczniejszych potraw. Podstawą kwalifikacji danego przepisu było przygotowanie i zaprezentowanie dania przed komisją oceniającą. Głównym sponsorem konkursu jest Chełmska Spółdzielnia Mleczarska BIELUCH.
Jak mówią sami organizatorzy, poziom konkursu okazał się bardzo wysoki, oceniano m.in.: smak, estetykę podania, oryginalność przepisu. Dodatkowe punkty były przyznawane za ilość rodzajów produktów Bielucha użytych w przepisie.
Po kilku godzinach pysznego obowiązku oceny przygotowanych przez uczniów potraw, wyłoniono trzy zwycięskie dania:
- zupa krem z dyni i zielonego groszku, autorstwa Joanny Filipczak,
- polędwiczki wieprzowe z sosem holenderskim na marchewkowym puree, autorstwa Mateusza Walewskiego,
- makaron spaghetti ze szpinakiem, autorstwa Michała Katy.
Dla naszych czytelników mamy przepisy młodych kucharzy.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?