Spis treści
Międzynarodowy Dzień Pizzy
Wprawdzie Włosi, dla których pizza to symbol narodowy i podstawa diety, świętują Dzień pizzy 17 stycznia, to na całym świecie jako Dzień Pizzy wybrano 9 lutego. To okazja, by wybrać się na pizzę, spróbować upiec ją samemu i równocześnie poznać ciekawostki dotyczące tego niezwykłego placka.
Pizza z Neapolu najsłynniejsza i najstarsza
Prosty placek z dodatkiem oliwy i ziół znany był już w starożytnej Grecji.
Pizza w obecnym kształcie pojawiła się dopiero w XVIII wieku we Włoszech, gdzie stała się głównym daniem Neapolitańczyków. Biedna ludność tego miasta doceniał pizzę za jej niską cenę oraz możliwość serwowania z
z różnymi dodatkami. Nie bez znaczenia było, że z kawałkiem pizzy w ręku można było przemierzać ulice.
Prosta forma chlebka z dodatkiem ziół, sera, ryb i oliwy przypadła do gustu ówczesnemu królowi - Ferdynandowi I Burbonowi. Kolejni władcy odkrywali smaki nowych kombinacji, a dla upamiętnienia królowej Małgorzaty pizzę składającą się z mozzarelli i pomidorów z dodatkiem bazylii nazwano Margheritą.
Pizza podbija Amerykę
W pierwszej połowie XX wieku wiele rodzin migrowało z Neapolu do Stanów Zjednoczonych w poszukiwaniu lepszego życia. Pierwszym pomysłem na biznes w nowym miejscu było otwarcie pizzerii.
Amerykanie szybko pokochali to danie i zaczęli tworzyć jego kolejne wersje wypiekali grubsze ciasto, a oliwę zamienili na sosy. To głównie dzięki Amerykanom pizza zyskała światowy rozgłos i miliony miłośników na całym świecie. Dziś szefowie kuchni wyróżniają ok. 50 rodzajów tego dania, chociaż w rzeczywistości jest ich znacznie więcej.
W 2017 roku pizza neapolitańska dołączyła do listy niematerialnego dziedzictwa ludzkości UNESCO.
W Polsce Dzień Pizzy jest przez cały rok
Polacy pokochali pizzę. Wybierają zarówno klasyczne jak i amerykańskie wersje ciasta. Chętnie sięgają po Margheritę z serem, Capricciosę z dodatkiem szynki i pieczarek oraz Peperoni z pikantnym salami.
PanParagon, aplikacja do wyszukiwania promocji oraz przechowywania paragonów w formie elektronicznej., postanowiła sprawdzić, jakie są preferencje naszych użytkowników przy wyborze rodzaju pizzy.
W tym celu sprawdziliśmy paragony pochodzące z pizzerii z datą zakupu mieszczącą się w okresie od stycznia do lipca 2023 r. - informuje Antonina Grzelak z aplikacji PanParagon.
Okazało się, że najczęściej kupowaną w Polsce pizzą w 2023 roku była
- margherita, czyli klasyczna pizza z sosem pomidorowym, mozzarellą oraz bazylią. Znalazła się aż na 31,1 proc. paragonów ujętych w badaniu.
- Na drugim miejscu w rankingu (z wynikiem 19,2 proc) znalazła się capricciosa, czyli pizza z serem mozarella, szynką pieczoną, pieczarkami, pomidorami. Zgodnie z włoską tradycją powinna zawierać również dodatek karczochów, choć w polskich pizzeriach są one często pomijane.
- Pomiędzy trzecim, czwartym a piątym miejscem w rankingu różnica nie była już tak spektakularna. Na trzecie miejsce trafiła pizza salami (9,8 proc.),
- Na czwarte pepperoni (9,3 proc.),
- Na piąte hawajska (9,1 proc.).
Pozostałe miejsca w rankingu należą kolejno do pizzy vegetariana (7,1 proc. paragonów), funghi (4,8 proc. paragonów), pizzy serowej (4,2 proc. paragonów), pizzy z kebabem (2,6 proc. paragonów) oraz pizzy mięsnej (2,5 proc. paragonów).
Pizzerie w Jeleniej Górze
Pizzerie w Jeleniej Górze, to jedne z najpopularniejszych lokali. Jest ich sporo i reprezentują różny poziom. Które najbardziej przypadły do gustu jeleniogórzanom? Sprawdźcie w galerii.
Precz z Zielonym Ładem! - protest rolników w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?