Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 6 żółtek,
- opakowanie cukru waniliowego.
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy na stolnicę i siekamy z zimnym masłem. Dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Całość zagniatamy i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Schłodzone ciasto wałkujemy na około pięć milimetrów grubości i wycinamy kółka. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 20 minut w 180 stopniach.
Z pozostałych białek warto zrobić bezy. Przepis na bezę znajduje się tutaj: Przepis na deser z bezą i truskawkami
Zobacz także inne przepisy:
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?