Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wigilijne smaki Lubelszczyzny [PRZEPISY]

AC, JN, KS
KAPUŚNIAKI Z KASZĄ JAGLANĄ

To wigilijne danie kultywowane jest na lubelskim Powiślu z dziada pradziada. - Kapuśniaki są rewelacyjne w smaku i przede wszystkim zdrowe. Ich wykonanie nie jest też specjalnie trudne – zapewniają panie ze Stowarzyszenia Kobiet „Łaziszczanki” w Łaziskach. 

Składniki: 2 średnie kapusty, ½ kg kaszy jaglanej, 1 litr wody, 10 dkg suszonych grzybów, 2 cebule, sól, pieprz ziołowy, olej. 

Wykonanie:  Główki kapusty parzymy w gorącej wodzie i oddzielamy liście (robimy to identycznie jak w przypadku gołąbków). Zagotowujemy wodę, wsypujemy kaszę jaglaną i odstawiamy aby uparowała się. Grzyby należy wcześniej namoczyć, obgotować i pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę podsmażamy na patelni. Gdy kasza się uparuje dodajemy do niej grzyby, cebulkę, sól, pieprz. Całość mieszamy. Z liści kapusty ścinamy głęby. Kładziemy farsz i zawijamy. Następnie układamy w garnku, podlewamy wodą z dodatkiem soli. Gotujemy na bardzo małym ogniu jeszcze przez 1,5 h. Najlepiej smakują obsmażone na oleju.
KAPUŚNIAKI Z KASZĄ JAGLANĄ To wigilijne danie kultywowane jest na lubelskim Powiślu z dziada pradziada. - Kapuśniaki są rewelacyjne w smaku i przede wszystkim zdrowe. Ich wykonanie nie jest też specjalnie trudne – zapewniają panie ze Stowarzyszenia Kobiet „Łaziszczanki” w Łaziskach. Składniki: 2 średnie kapusty, ½ kg kaszy jaglanej, 1 litr wody, 10 dkg suszonych grzybów, 2 cebule, sól, pieprz ziołowy, olej. Wykonanie: Główki kapusty parzymy w gorącej wodzie i oddzielamy liście (robimy to identycznie jak w przypadku gołąbków). Zagotowujemy wodę, wsypujemy kaszę jaglaną i odstawiamy aby uparowała się. Grzyby należy wcześniej namoczyć, obgotować i pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę podsmażamy na patelni. Gdy kasza się uparuje dodajemy do niej grzyby, cebulkę, sól, pieprz. Całość mieszamy. Z liści kapusty ścinamy głęby. Kładziemy farsz i zawijamy. Następnie układamy w garnku, podlewamy wodą z dodatkiem soli. Gotujemy na bardzo małym ogniu jeszcze przez 1,5 h. Najlepiej smakują obsmażone na oleju. AC
Kapuśniak z kaszą jaglaną znane m.in. na lubelskim Powiślu czy wigilijny bigos z Wólki Tarnowskiej pod Chełmem - m.in. takie świąteczne pyszności goszczą na stołach w lubelskich domach. Zobaczcie kilka przepisów na wyjątkowe, świąteczne dania.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na opolelubelskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto